latinica  ћирилица
14/10/2016 |  13:11 ⇒ 13:16 | Autor: RTRS

Potpisani ugovori o izgradnji stanova za izbjegle i raseljene u BiH

U Sarajevu su danas potpisani ugovori o izgradnji 133 stana za trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih lica u šest federalnih opština i gradova, ukupne vrijednosti 5.655.692 KM.
Semiha Borovac - Foto: SRNA
Semiha BorovacFoto: SRNA

Ugovore su potpisali ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, federalni ministar raseljenih lica i izbjeglica Edin Ramić i direktor Fonda za povratak BiH Nebojša Švraka sa načelnicima i gradonačelnicima šest federalnih opština i gradova, te izabranim izvođačima radova.

Potpisivanjem ugovora počinje izgradnja 62 stana u Zenici, po 20 u Tuzli i Bosanskom Petrovcu, 16 u Olovu, devet u federalnom dijelu Foče i šest u opštini Pale-Prača.

Borovčeva je rekla novinarima da su stanovi namijenjeni za izbjegla i raseljena lica koja žive u ovim gradovima i opštinama bez riješenog stambenog pitanja i u neuslovnim smještajima.

Ona je dodala da će stanovi biti u vlasništvu lokalnih zajednica koje su obezbijedile infrastrukturno opremljeno zemljište, a time i učešće BiH u ovom projektu.

"U okviru trećeg potprojekta Projekta stambenog zbrinjavanja biće izgrađeno 20 zgrada sa ukupno 438 stanova, od kojih 178 u Federaciji BiH, 252 u Republici Srpskoj i osam u Brčko distriktu, u vrijednosti većoj od 30 miliona KM", rekla je Borovčeva.

Prema njenim riječima, radovi će trajati 10 do 15 mjeseci, a svih 512 stanova, u kojima će svoj dom naći oko 2.000 izbjeglih i raseljenih lica, trebalo bi da budu useljeni od jeseni 2017. do proljeća 2018. godine.

Federalni ministar raseljenih lica i izbjeglica Edin Ramić kaže da su već ugovoreni radovi za izgradnju 18 stanova u opštini Ilidža, sedam u Јajcu, dok je izrada glavnih projekata za izgradnju 20 stanova u Goraždu u završnoj fazi. Dodatno su obezbijeđena sredstva za izgradnju još 34 stana u Tuzli.

Projekat stambenog zbrinjavanja u BiH, u okviru Regionalnog stambenog programa, provode Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, federalno Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica i Odjeljenje za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Brčko distrikta u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Izgradnja stanova finansira se iz multidonatorskog Fonda regionalnog stambenog programa, sa preovlađujućim učešćem IPA sredstava koje je obezbijedila EU.

Izvor: SRNA