latinica  ћирилица
14/10/2016 |  14:41 ⇒ 21:25 | Autor: RTRS

U akcijama "List" i "Boks" oduzeto oko 82 tone duvana

U višednevnim akcijama koje su zajednički vodile Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ pod kodnim nazivima "List dva" i "Boks" ukupno je pronađeno 81.872 kilograma duvana u listu namijenjenog za prodaju na crnom tržištu u BiH, izjavio je portparol UIO Ratko Kovačević.
Uprava za indirektno oporezivanje - Foto: RTRS
Uprava za indirektno oporezivanjeFoto: RTRS

"Kod jednog obveznika utvrđen je i manjak duvana u listu od 26.798 kilograma, što znači da je taj duvan već prometovan na crno i praktično će, kroz naknadnu obavezu koja se stvorila po osnovu tako prometovanog duvana biti obračunate i naplaćene akciza i PDV", rekao je Kovačević novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je tokom akcija, koja je započela prošle sedmice i u okviru koje je pretreseno oko 30 lokacija širom BiH, otkriveno i 970 kilograma rezanog duvana, kao i da je privremeno oduzeto sedam mašina za usitnjavanje i rezanje duvana.

Kovačević je naveo da su, prema informacijama kojima raspolaže u ovom trenutku, za 15 lica zatražene mjere pritvora ili zabrane i da će ta lica biti dalji predmet kriminalističke obrade.

"Ta lica se sumnjiče da su plasirala duvan na crno tržište, odnosno firme koje su se, kao otkupne stanice, bavile i prodajom tog duvana prodavale su duvan fizičkim licima u BiH bez plaćanja akciza i PDV-a, a nakon toga se taj duvan kroz nekoliko firmi fiktivno zaduživao na nepostojeće firme", naveo je Kovačević.

On je rekao da su inspektori sektora za poreze UIO još na terenu i da sačinjavaju zapisnike u smislu obaveza po osnovu akciza i PDV-a koji su trebali biti plaćeni.

Predsjednik Sindikata radnika UIO BiH Mehmedalija Osmić uputio je molbu Tužilaštvu BiH da se nastavi raditi na predmetu "Pandora" u okviru kojeg je u ljeto 2014. godine bilo uhapšeno više lica, među kojima i bivši direktor UIO Kemal Čaušević.

On je podsjetio da je taj predmet vodio tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka koji je skinut sa tog slučja, a zatim je imenovan drugi tužilac, pa treći, dodajući da u Tužilaštu BiH ima čestitih profesionalaca i da tamo postoji velika dokumentacija vezana za taj predmet.

"Čaušević je na slobodi, glavni tužilac Goran Salihović je suspendovan, a pare lopovi odnijeli. Sad se pitamo gdje je i šta je sad sa time", rekao je Osmić.

On je podsjetio da je ranije ukazivao na to da su svi relevantni političari znali za kriminal u UIO i da su instalirali Čauševića da izvršava njihove naloge.

Izvor: SRNA