latinica  ћирилица
16/10/2016 |  08:06 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Dodik: Referendum u RS odgovor na Izetbegovićevu politiku (VIDEO)

Referendum o Danu Republike bio je odgovor na politiku Bakira Izetbegovića koji zloupotrebljava institucije BiH i koji je umislio da može da modelira putem stranaca, sada putem sudova, koje kontroliše stvarnost u Republici Srpskoj, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za televiziju Fejs.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: RTRS

Na pitanje da li ima hrabrosti da dođe na saslušanje u Tužilaštvo u Sarajevo, Dodik je odgovorio da se ne plaši i dodao da je spreman da ide u neku drugu instituciju, jer je "Tužilaštvo pod uticajem Bakira Izetbegovića".

- Ranije ste mogli dati izjavu video-linkom ili na drugi način, ne vidim zašto se onda moja dobra volja ne iskoristi na dobar način?! Spreman sam dati izjavu bilo gdje, ne tražim presedan, ništa, samo ono što je drugima dozvoljeno. Ako Tužilaštvo bude insistiralo da dođem u Sarajevo, to tek onda govori o političkoj motivisanosti i onda su mogući razni scenariji u kojima ne želim da učestvujem, naglasio je Dodik.

Govoreći o odvajanju Srpske iz BiH, kaže da je to moguće i da je to je za Bošnjake najbolje.

- Da se fino raziđemo i napravimo fine komšijske odnose. BiH je podijeljena- naglašava predsjednik Srpske i poručuje da se to može učiniti mirnim putem, bez rata.

Dodik: Nisam ni ruski, ni američki, ni izraelski, već čovjek srpskog naroda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije ni ruski, ni američki, niti izraelski čovjek, već čovjek srpskog naroda i da je njegov cilj jaka i savremena Republika Srpska, koja je po svemu onome što jeste - država.

"Napadaju nas upravo oni koji ne žele da Srpska postane država. Žele da nas ukinu ili da stvore neku bezličnu strukturu unutar BiH. Zato im poručujem - naša snaga je u našem jedinstvu i jakom nacionalnom identitetu. Borba za Srpsku i slobodu srpskog naroda je vječna", rekao je Dodik za "Večernje novosti".

Na pitanje da li vjeruje da će se Srpska kad-tad pripojiti Srbiji, Dodik je rekao da nema tajnih planova između Srbije i Srpske i da su Srbi sa obje strane Drine narod sa jakim identitetom, koji je očuvan u istorijski nemogućim uslovima.

On je napomenuo da je srpski narod pod mnogim osvajačima sačuvao svoj jezik, kulturu, Srpsku pravoslavnu crkvu i običaje, kao i da je imao mnogo žrtava u brobi za slobodu, da su ga u Nezavisnoj Dražavi Hrvatskoj pokatoličavali, te istakao da se danas neoliberalizmom pokušava ugušiti srpski nacionalni identitet.

"Zato napadaju saradnju Republike Srpske i Srbije. Srbi, da su se pitali, ne bi izabrali da budu u BiH, već u Srbiji. Šta će se desiti u budćnosti - vidjećemo, ali sigurno je da ćemo još čvršće i odlučnije biti vezani za maticu", poručio je predsjednik Srpske.