latinica  ћирилица
23/10/2016 |  14:05 ⇒ 24/10/2016 | 07:54 | Autor: RTRS

Svečana sjednica povodom 25 godina od osnivanja NS RS (VIDEO)

Na zahtjev Vlade, Kolegijum Narodne skupštine sutra će na hitnoj sjednici odlučiti kada će biti održana posebna sjednica o Prijedlogu zakona o Danu Republike. U njemu je jasno propisano - Dan Republike Srpske je 9. januar.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Narodna skupština sutra će početi i obilježavanje 25 godina od svog formiranja. Obilježavanje počinje svečanom sjednicom i održava se na dan, kada je prije četvrt vijeka Skupština i konstituisana.

Svečana sjednica počeće himnom Republike Srpske, a nakon toga će se poslanicima i gostima obratiti predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović. Bošnjački poslanici najavili su da neće prisustvovati sjednici. Biće prikazan film o jubileju Skupštine, a istaknutim ličnostima i institucijama uručene povelje. Sutrašnji koncert Simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije poklon je predsjednika Republike.

Dan formiranja Narodne skupštine značajan je istorijski događaj, a njen dignitet i značaj moramo jačati i danas – poručio je predsjednik Republike Milorad Dodik, ističući jednako važnim i značaj datuma, kojim Srpska obilježava Dan Republike.

- Dan Republike je veoma važan i ne može biti mijenjan, jer je Srpska tada nastala. Sve činjenice govore da je 9. januara 1992. godine proglašena Republika Srpska, a da je 1991. godine formirana Srpska Republika BiH u čemu sam učestvovao, istakao je predsjednik Srpske.

Najteža odluka ovog saziva parlamenta bila je o odluci Ustavnog suda o 9. januaru – poručio je predsjednik Skupštine, Nedeljko Čubrilović. Za Petra Đokića, nekadašnjeg predsjednika Parlamenta, Skupština sve ove godine bila je vidljiv čuvar zakonodavnog sistema i imala posebnu ulogu u sprovođenju reformi koje su doprinijele razvoju Srpske.

- Narodna skupština dala je nemjerljiv doprinos jačanju demokratskih kapaciteta, afirmaciji ideje Republike Srpske i zaštiti njene autonomnosti unutar BiH, kroz provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i sveopšti demokratski razvoj, istakao je Petar Ćokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Za očuvanje Srpske ključno je jedinstvo – saglasni su i oni koji su prije 25 godina učestvovali u formiranju Narodne skupštine.

- Mi smo odlučili da u predratnim okolnostima napustimo zajedničku skupštinu, i formiramo svoju. Deklaraciju o proglašenju sam upravo ja pročitao pred poslanicima i tako je nastala Republika Srpska, naglasio je Vojislav Maksimović, akademik i senator Republike Srpske.

Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić dodao je da je Narodna skupština do današnjeg dana ostala jedan od glavnih stubova zaštite integriteta i samostalnosti Republike Srpske i ključni nosilav demokratije u našoj zemlji.

Narodna skupština Republike Srpske nastavlja da jača svoju zakonodavnu ulogu i nezavisnost. Tako će biti i u godinama koje dolaze.