latinica  ћирилица
25/10/2016 |  16:03 ⇒ 17:19 | Autor: RTRS

Brod: Zbog "metra kvadratnog" učenici sjede u hladnim klupama (VIDEO)

Zbog drugačijeg tumačenja ugovora potpisanog prije četiri godine sa jednom privatnom firmom i školskih dugova, 870 učenika brodske Osnovne škole "Sveti Sava" u školskim klupama sjedi bez grijanja. Dok ne budu izmirena dugovanja, privatno preduzeće koje je zagrijavalo školu, obustavilo je isporuku toplotne energije.
Brod: OŠ "Sveti Sava" - Foto: RTRS
Brod: OŠ "Sveti Sava"Foto: RTRS

Na vrata Osnovne škole "Sveti Sava" u Brodu, zima je pokucala prije nego što je kalendarski trebalo da stigne. Deblji džemperi i jakne, za Dejana Šukurmu, učenika ove škole, jedino su rješenje dok se grijanje ne vrati u školu.

- Kad dolazimo u školu jako je hladno i moramo sjediti u jaknama čitavo jutro, a i kad odlazimo jako je hladno - kaže dejan.

Problem je nastao još 2012. godine, a na naplatu dolazi četiri godine kasnije i to preko leđa učenika. Prethodna direktorka škole, potpisala je ugovor u kojem nije naznačeno da se grijanje isporučuje po cijeni od 3,2 KM po metru kvadratnom. Sadašnji direktor Brane Gojković, kaže, doveden je na svršen čin.

- Јedan dio je utužen putem Suda, jer je takva praksa s obzirom da je ugovor potpisan na 10 godina. Naši materijalni troškovi su 90 hiljada KM, a troškovi za grijanje na godišnjem nivou su 180 hiljada KM - kaže Gojković.

Iz privatnog preduzeća "Tešanović servis" koje je do sada zagrijavalo školu poručuju da nemaju više finansijskih mogućnosti da školu griju besplatno. Naknade za prethodne dvije sezone grijanja nisu uplaćene, a da će doći do ovakve situacije školu i resorno ministarstvo obavještavali su već mjesecima. Rješenje će tražiti na sudu.

- 3,20 KM je grijanje sa PDV-om po kvadratnom metru. Međutim, mi nismo napisali po kvadratnom metru, pa je sad neko izrazio želju da mi grijemo školu od 5.500 metara kvadratnih za 3,2 KM mjesečno, što je na godišnjem nivou oko 40 KM - kaže vlasnik preduzeća Dražen Tešanović.

Iz opštine ipak stižu optimistične poruke - škola će uskoro biti topla.

- Ukoliko ne bude u toku dana ugovarač isporuke toplotne energije reagovao, iduća dva do tri dana pitae grijanja biće riješeno na aleternativni način. Grijanja će svakao biti - kaže načelnik Ilija Јovičić.

A dok učenici pokušavaju nešto naučiti u hladnim učionicama, iz Ministarstva kažu da su upoznati sa situacijom. Rješenje vide u 50 konvetorskih radijatora, zbog kojih će i računi za elektirčnu energiju biti veći.