latinica  ћирилица
27/10/2016 |  16:21 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

Kozarska Dubica: Krsna slava Hrama Svete Petke (VIDEO)

Pravoslavni vjernici proslavljaju danas praznik prepodobne majke Paraskeve u narodu poznatiji kao Sveta Petka, kojom čine pomen na dan kada je ova svetiteljka, koja je živjela u 11. vijeku, okončala svoj ovozemaljski život. Krsnu slavu u Kozarskoj Dubici danas je proslavio i Hram Svete Petke.
Kozarska Dubica - Slava hrama - Foto: RTRS
Kozarska Dubica - Slava hramaFoto: RTRS

U oba hrama u Kozasrkoj Dubici služena je sveta liturgija u prisustvu velikog broja vjernika, koji su ovom svetom činu prisustvovali iz različitih razloga.

Mira Pralica iz Kozarske Dubice kaže da se ovdje moli za zdravlje sebe, svoje djece, i svih dobrih ljudi, a Milja Burazor navodi da se njena unuka rodila ,juče uoči Svete Petke, i da je to još veći razlog da dođe na proslavu.

Јačanje tradicije i običaja srpskog naroda, ali i same vjere, treba da bude zajednički cilj, poručeno je danas iz Kozarske Dobice.

- Mislim da upravo kroz našu vjeru i kroz Srpsku pravoslavnu crkvu treba da istaknemo naše jedinstvo. Da se na ovakvim događajima sjetimo da smo jedan narod,  da naše podjele, razlike, neslaganja, različita mišljenja ostavimo po strani, ističe Darko Banjac, kum slave Hrama Svete Petke.

Tradicionalno, vjernici su u litiji prošli ulicama Kozarske Dubice.

- Evo, sabrani smo ovdje Bogu na molitvi bili i kroz naš grad išla je tradicionalna litija u čast Svete Petke prepodobne majke Paraskeve, kaže protojerej stavrofor Gojko Slijepčević.

Mile Zlojutro, načelnik opštine Kozarska Dubica, naglasio je da snje nada da će ovaj običaj još dugo ,dugo da živi u Kozarskoj Dubici.

Prepodobna mati Paraskeva prema zapisima srpskog vladike Nikolaja Velimirovića, porijeklom je Srpkinja. Mošti Svete Petke danas se nalaze u Јašiju u Rumuniji.