latinica  ћирилица
27/10/2016 |  17:34 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

Beograd-Nagrada Narodnoj biblioteci i "Službenom glasniku" Srpske

Narodna univerzitetska biblioteka Republike Srpske i "Službeni glasnik" Srpske dobitnici su nagrade za najboljeg izdavača iz dijaspore na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u Beogradu.
Sajam knjiga - Beograd - Foto: Screenshot
Sajam knjiga - BeogradFoto: Screenshot

Nagradu su dobili za izdavanje knjige "Petar Kočić - S planine i ispod planine i druga proza", saopšteno je danas sa Beogradskog sajma.

Ista nagrada dodijeljena je i Književnoj zadruzi srpskog narodnog vijeća Podgorica za djelo "Apoteoza srpskim guslama" Dejana Tomića.

Nagradu za izdavača godine ovogodišnjeg sajma ravnopravno su podijelile izdavačke kuće "Klio" i "Laguna" iz Beograda.

Nagrada za izdavački poduhvat godine pripala je knjigama "Putopisi" Grigorija Božovića u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda i "Srbija, gradovi, opštine, naselja", Stevana M. Stankovića, koje su objavili "Službeni glasnik" i "Pravoslavna reč".

Najbolje dječje knjige su "Najlepše pesme za decu" Nenada Simonovića izdavačke kuće "Tanesi" i "Lola - pas detektiv" Une Babić u izdanju "Interpresa".

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripalo je djelima "Hrišćanstvo i islam" Vladete Јerotića, "Mihajlo Pupin - najveći hrišćanin među naučnicima" grupe autora i "Hermeneutika kao politika" Stenlija Rozena.

Specijalno priznanje za knjigu dodijeljeno je djelu "Venac od trnja za Danila Kiša" Milivoja Pavlovića i trotomnom izdanju "Vizantijsko nasleđe i srpska umetnost 1-3" grupe autora, dok je Specijalno priznanje za izdavača dobila Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva za ediciju "Povelja".

Nagrada "Bogdan Kršić" za najljepšu knjigu na Beogradskom sajmu knjiga dodijeljena je ediciji "Ars tehne" Fakulteta za medije i komunikacije iz Beograda, u opremi Boruta Vilda.

Specijalno priznanje za mladog dizajnera pripalo je Јani Vuković za opremu knjiga izdavačke kuće "Arete" iz Beograda.

Izvor: SRNA