latinica  ћирилица
27/10/2016 |  18:00 ⇒ 19:38 | Autor: RTRS

Putin: Bombardovanje Srbije - samovolja SAD

Sjedinjene Američke Države su više puta upotrebljavale vojnu silu u svijetu zaobilazeći Povelju UN - od Јugoslavije do Sirije, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sjednici međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj"“.
Vladimir Putin (Foto: Fotohost-agentstvo) -
Vladimir Putin (Foto: Fotohost-agentstvo)

Predsjednik Rusije podsjetio je da su UN stvorene nakon Drugog svjetskog rata kada je postojao određeni raspored snaga u svijetu, ali da su zatim, nakon raspada SSSR-a, prema njegovom mišljenju, SAD odlučile da više nije potrebno ni sa kim da se dogovaraju o važnim pitanjima, što je rezultiralo bombardovanjem Јugoslavije 1999. godine, prenio je ruski sajt "Sputnjik".

- Potom su uslijedili događaji u Iraku. Zar su UN dozvolile akcije u Iraku? Ne, a prije toga je bio Avganistan 2001. godine. Da, mi znamo za tragične događaje od 11. septembra 2001. godine, ali ipak prema postojećem međunarodnom pravu trebalo je otići u SB UN i prvo dobiti odgovarajuću rezoluciju“ - naveo je ruski predsjednik.

Putin je podsjetio da je nakon tih događaja uslijedila i situacija u Libiji, o kojoj je donesena rezolucija.

- Svi su čitali tu rezoluciju. Šta je tamo napisano? Zona slobodnog leta. Kakva je to zona slobodnog leta, ako su počeli da se izvode raketne udare i da bombarduju teritoriju? Grubo su sve izvrnuli i opet narušili Povelju UN. Nakon toga je došla Sirija - rekao je Putin.

Neophodan moderan "Maršalov plan" za obnovu Bliskog istoka

Bliskom istoku je potrebna moderna verzija "Maršalovog plana" za oporavak i rast, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Više puta je govoreno da se terorizam može pobijediti udruženim naporima svih država svijeta. Rusija je ponudila saradnju svim svojim partnerima i dalje to čini. Za ogromne pričinjene štete neophodan je dugoročan i sveobuhvatan program, neka vrsta "Maršalovog plana" za obnovu ratom uništenog regiona - rekao je Putin na sastanku u međunarodnom klubu "Valdaj".

Ruski lider izrazio je zabrinutost zbog sve veće globalne terorističke prijetnje i upozorio je da su ekstremisti sve jači i pametniji od onih koji pokušavaju da ih iskoriste.

- Određene zemlje pokušavaju da iskoriste teroriste za svoje političke interese, i to je veoma opasna igra. Želim da im ponovo poručim da su u ovom slučaju ekstremisti pametniji i snažniji. Koketiranje sa njima osuđeno je na propast - kaže Putin, prenosi ruska novinska agencija TAS.

Putin je izrazio žaljenje što su određene snage u Vašingtonu omele njegove lične dogovore sa američkim predsjednikom Barakom Obamom o Siriji.

- Nismo uspjeli da zaustavimo krvoproliće i pokretanje političkog procesa u Siriji. Sve je ukazivalo na to da se, nakon dugih pregovora, ogromnoh napora i komplikovanih kompromisa, počeo ukazivati jedinstven front za borbu protiv terorizma - naveo je Putin, napominjući da se to nije desilo i da nije stvoren jedinstven front.

Putin kaže da njegovi dogovori sa američkim predsjednikom nisu funkcionisali.

- Određene snage u Vašingtonu učinile su sve kako bi spriječile sprovođenje tih dogovora - dodao je ruski predsjednik.

Izvor: Agencije