latinica  ћирилица
27/10/2016 |  19:27 ⇒ 28/10/2016 | 11:36 | Autor: RTRS

Vlada Srpske nije saglasna s bilo kakvim izmjenama Zakona o odbrani BiH (VIDEO)

Vlada Srpske nije saglasna s bilo kakvim izmjenama Zakona o odbrani BiH, koje bi proširivale nadležnost Ministarstva odbrane BiH u oblasti bezbjednosno-obavještajnih poslova.
Oružane snage - dokument - Foto: RTRS
Oružane snage - dokumentFoto: RTRS

Od predstavnika Srpske u institucijama BiH zatraženo je da spriječe donošenje izmjena i dopuna Zakona o odbrani BiH, u dijelu koji se odnosi na bezbjednosno-obavještajne poslove.

Zaduženo je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju da zaključak dostavi članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, predstavnicima Srpske u Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

I pored toga što je sporni dokument Šemsudin Mehmedović javno pokazao pred kamerama, naši predstavnici u Sarajevi i dalje tvrde da o tome ništa ne znaju.

Na jednoj strani demanti Šiljegovića da je pokrenuo inicijativu za formiranje obavještajne službe, koja bi pratila civile, čime bi bile produžene nadležnosti Oružanih snaga BiH u okviru Zakona o odbrani, i tvrdnje da taj dokument ne postoji.

Na drugoj, papir s njegovim potpisom, ali i tvrdnje bivšeg zamjenika ministra odbrane Živka Marjanca da su slične inicijative sa istim potpisom dolaze i za vrijeme njegovog mandata.

- Što je to ponovo urađeno ne znam, imajući u vidu da je na tom mjestu general Šiljegović, koji bi trebalo da zna da to ne može da prođe, kaže Marjanac.

Marjanac podjseća i na hijerarhiju. O ovakvim inicijativama, i kada bi prošle, odlučuje Prdsjedištvo BiH konsenzusom. Kaže da srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić, ako bi do njega došao ovaj dokument, može da ga stopira.

Ivanić tvrdi da nikakav papir u vezi sa ovim nije vidio.

- Kad dobijem zakon onda mogu komentarisati. Ovog trenutka niti sam čuo, niti imam taj zakon da bih mogao da ga komentarišem. Mislim da su to spekulacije, izričit je Ivanić.

Isto tvrdi i zamjenik ministra odbrane Boris Јerinić: "To je jedan spin-politički. Nema nikakvog zadiranja, formiranja obavještajne službe."

Spekulacija ili ne? Da li se odgovor možda krije u izjavi kadra SDA, koalicionog partnera Saveza za promjene na nivou BiH?

- Marinko Šiljegović, pomoćnik ministra odbrane BiH za obavještajno-sigurnosni rad informisao je članove zajedničke komisije da su u toku aktivnosti na izradi izmjena i dopuna Zakona o odbrani BiH u dijelu koji se odnosi na njegov član 10, a kojim su obuhvaćene aktivnosti vojno-obavještajnog roda, rekao je Mehmedović.

Bivši zamjenik ministra odbrane tvrdi da ako postoji taj inicijativa, to bi bilo miješanje nadležnosti sa bezbjednosnim strukturama. Drugo, smatra da ako je to neko pokrenuo, cilj može da bude i stranačko zapošljavanje. Iz Srpske poručuju da bi to bilo produžavanje nadležnosti Oružanih snaga, ali i direktno ugrožavanje bezbjednosti njenih građana.