latinica  ћирилица
27/10/2016 |  21:16 | Autor: RTRS

Zbog uvrede Јanša mora da plati odštetu novinarki

Bivši slovenački premijer Јanez Јanša moraće da plati kaznu u iznosu od 6.000 evra zbog uvreda na račun novinarke slovenačke televizije, odredio je okružni sud u Velenju.
Јanez Јanša (foto:intermagazin.rs) -
Јanez Јanša (foto:intermagazin.rs)

Prema nepravosnažnoj presudi, na koju šef slovenačke opozicije ima pravo žalbe, kaznu mora da plati novinarki i urednici javnog televizijskog servisa Mojci Šetinc Pašek zbog Tviter poruke nakon njenog priloga u večernjoj emisiji u udarnom terminu u kojoj je navela da su neki članovi Јanšine stranke pristalice filonacističke grupe na Fejsbuku, što je Јanša nazvao izmišljotinom.

Nakon emitovanja priloga, Јanša je na svom Tviter nalogu napisao da se govori kako su "Mojca PSS" i njena koleginica sa televizije sa kojom je zajedno pripremila sporni prilog, a koju je takođe naveo imenom i inicijalima prezimena, "jeftine" i istrošene "novinarske prostitutke" koje je lako kupiti, sugerišući da su pristrasne i da žele da naškode njegovoj stranci, prenijela je Hina.

Sud u Velenju konstatovao je u presudi na odštetnu tužbu novinarke da je političarev tvit sam po sebi uvredljiv bez obzira na to ko ga je napisao i sa kojim namerama, te odredilo odštetnu svotu od 6.000 evra.

Sud nije uvažio mišljenja Јanšinih advokata da se radi o satiričnom komentaru na napade i pokušaje ocrnjivanja javne osobe.

Obje su novinarke protiv Јanše pokrenule i kazneni postupak, jer ga optužuju za uvredu časti i dobrog imena.

Izvor: Tanjug