latinica  ћирилица
28/10/2016 |  19:37 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

"SDA je dovela mudžahedine i štiti islamiste u BiH" (VIDEO)

Stranka demokratske akcije podriva bezbjednost, funkcionalnost i saradnju entiteta i naroda u BiH, a predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović i ostali lideri bošnjačkih stranaka rješenje za politička neslaganja vide u nasilju, navodi se u 16. Izvještaju Republike Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.
Izvještaj Srpske SB UN - Foto: RTRS
Izvještaj Srpske SB UNFoto: RTRS

Izvještaj je upućen kako bi Srpska, kao strana potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma o miru, pomogla Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija u predstojećoj debati o BiH, stoji u propratnom pismu predsjednika Milorada Dodika, generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija.

Najveća prijetnja stabilnosti Bosne i Hercegovine, njenoj privredi i budućnosti je Stranka demokratske akcije, koja sa svojim liderom Bakirom Izetbegovićem, vodi neumoljivu politiku urušavanja legitimiteta Srpske - poručeno je svjetskim liderima.

"SDA pokušava da izazove krizu napadima na legitimitet Republike Srpske, nastojanjima da zabrani obilježavanje dana osnivanja Republike Srpske i prijetnjama nasiljem. SDA takođe pokušava da iskoristi Tužilaštvo BiH za politički proces protiv predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika", navodi se u Izvještaju.

Uz uticaj na pravosuđe, koje nije procesuiralo zločine mudžahedina, ili su kazne bile blage, u Izvještaju se ističe i uticaj SDA u SIPA i OBA. Tako je, nakon što je uhapšen funkcioner SDA Šemsudina Mehmedovića zbog veze sa zločinima mudžahedina, prisilno smijenjen direktor SIPA, dok je Osman Mehmedagić, koji je u vrijeme regrutovanja mudžahedina bio šef bezbjednosti Alije Izetbegovića, danas direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije.

"SDA je doprinijela tome da se BiH pretvori u utočište džihadista. SDA, islamistička stranka, tokom rata je pozvala mudžahedine u BiH i nastavlja da održava tijesne veze sa radikalnim islamistima", navedeno je u Izvještaju.

Hasan Čengić, koji je bio član Nadzornog odbora organizacije povezane sa Al kaidom i danas je član GO SDA. Ključni članovi SDA i drugih bošnjačkih stranaka na savjetodavni referendum odgovorili su prijetnjama po bezbjednost Republike Srpske i njenog predsjednika, navedeno je u Izvještaju.

"Bakir Izetbegović, rekao je da će predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, završiti kao Sadam Husein, Moamer el Gadafi ili Slobodan Milošević", navedeno je.

Uz sve to, bivši komandant Sefer Halilović Srpskoj je uputio prijetnje ratom i hvalisao se da Srpska ne bi izdržala ni 10-15 dana. Od ovih izjava nije se ogradio niko od bošnjačkih lidera.

"Pored prijetnji nasiljem, u roku od nekoliko dana nakon referenduma, SDA je zatražila hapšenje predsjednika Dodika preko pouzdanog poslušnika, sunarodnika Bošnjaka i glavnog tužioca - Gorana Salihovića", piše u Izvještaju.

U Izvještaju je navedeno da je BiH po glavi stanovnika dala najviše boraca ISIL-u od bilo koje evropske zemlje. A sve to dio je politike koju je počeo još Alija Izetbegović, tvorac Islamske deklaracije kojom je još `90. godine rekao da ne može biti saživota između islamske vjere i neislamskog društva. Zvaničnici SDA do danas se nisu ogradili od programa stranke koja još `93. godine govori o viziji muslimanske države.

"Od samog početka rata devedesetih godina, BiH je bila evropski poligon za obuku i utočište džihadista. Halid Šeik Muhamad, zločinački um iza napada na Njujork u septembru 2011. godine, i najmanje dva otmičara u tom napadu bili su veterani mudžahedina u BiH", stoji u Izvještaju.

SDA je otvoreno davala bh. pasoše džihadistima, uključujući Osamu bin Ladena. U Izvještaju su opširno navedeni svi teroristički napadi širom svijeta koji imaju veze sa licima iz BiH, ali i oni na domaćem terenu. Posljednji u Zvorniku... Sve je to rezultat podrške SDA mudžahedinima tokom i nakon rata, stoji u Izvještaju.

"Alija Izetbegović je lično naredio osnivanje Odreda `El mudžahid` pri takozvanoj Armiji Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH). Prema Dejtonskom sporazumu, svi strani borci morali su da napuste BiH. Međutim, mnogi su ostali u BiH, a SDA ih štiti i koristi za učvršćivanje moći", navedeno je u Izvještaju.

Bezbjednosne službe u Sarajevu i njihovi domaći politički i međunarodni supervizori jednostavno ne žele da odgovore na ekstremističke prijetnje koje su tijesno povezane sa SDA navedeno je u Izvještaju. Podrškom takovoj politici SDA u cilju centralizacije BiH suprotno Dejtonu, međunarodna zajednica nesvjesno doprinosi širenju terorizma.

Samo entiteti sa čvrstim nadležnostima između ostalog i u sferi bezbjednosti, predstavljaju stub zaštite od radikalnog islama i terorista. I to je samo dio iscrpnog izvještaja, potkrijepljenog istraživanjima domaćih i stranih stručnjaka, koji je poslat svjetskim liderima u Ujedinjenim nacijama.

Kompletan Izvještaj pročitajte na sajtu Vlade Republike Srpske.