latinica  ћирилица
01/11/2016 |  12:51 ⇒ 13:12 | Autor: RTRS

Ivanišević: Radončićevo svjedočenje - dragocjena potvrda onoga što su Srbi znali

Predsjednik Instituta za istraživanje ratnih zločina Milivoje Ivanišević ocijenio je da je svjedočenje lidera SBB-a Fahrudina Radončića da je SDA naručio ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića dragocjena potvrda onog što su Srbi oduvijek znali - da su muslimani po svaku cijenu htjeli istjerati Srbe iz Sarajeva, u čemu su i uspjeli.
Milivoje Ivanišević - Foto: Novosti.rs
Milivoje IvaniševićFoto: Novosti.rs

Ivanišević je rekao da njegova posljednja knjiga "Genocid nad Srbima - Sarajevo, 1991, 1992, 1995. godina - izjava preživjelih logoraša" počinje upravo sa slučajem Gardović, jer je za Srbe u BiH rat počeo upravo tog 1. marta kada je on kukavički ubijen.

"Za Srbe je rat počeo kada je ubijen Nikola Gardović, a za njih 6. aprila ili kada već, u junu. Tada su počeli zločini nad Srbima. Sada smo dobili potvrdu onoga što smo znali ili slutili, ko je uistinu stajao iza onog ko je povukao obarač", naglasio je Ivanišević.

On je rekao da muslimani, u namjeri da etnički očiste Sarajevo, nikada nisu prihvatili prijedlog Srba da se grad podijeli na srpske i muslimanske opštine već su sve učinili prvo da istjeraju Srbe iz institucija, a potom i iz njihovih domova.

"Njihovi zločini uslovili su da se Srbi počnu braniti. Nisu smjeli tako surovo da napadnu Srbe i zaboravili su da oko Sarajeva ima 105 čisto srpskih sela", ocijenio je Ivanišević.

Prema njegovim riječima, muslimani su sami prouzrokovali sve nevolje koje su imali u Sarajevu, jer su Srbi uvijek samo reagovali na njihove postupke koji su ih vodili u katastrofu.

On je istakao da već od ranije postoje dokumentovana svjedočenja sarajevskih snajperista koji su priznali da su sva naređenja dobijali od takozvane Armije BiH i civilnih organa vlasti Sarajeva.

"Mnogo je činjenica, ali vreme prolazi. Snajperiste smo čuli ranije, sada imamo potvrdu istine o ubistvu Gardovića. Klupko će i dalje da se odmotava. Čuće se i sve ostalo", istakao je Ivanišević.

On je rekao da mu je žao što istina isplivava kasno jer su neki od ključnih gospodara rata u Sarajevu završili svoj vijek i politički i fizički.

Izvor: SRNA