latinica  ћирилица
10/11/2016 |  15:55 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

Trebinje: Znate li koga zovete pozivom na broj 121? (VIDEO)

U okviru Odsjeka Civilne zaštite Grada Trebinja funkcioniše i Operativni centar za osmatranje, obavještavanje i upozoravanje.
Trebinje - Centar za obavještavanje - Foto: RTRS
Trebinje - Centar za obavještavanjeFoto: RTRS

Osnovna funkcija Centra je upravljanje sistemom za uzbunjivanje u slučaju poplavnog talasa u dolini rijeke Trebišnjice. Osim toga, rad Centra, u redovnim i vanrednim okolnostima, osmišljen je tako da poboljša koordinaciju rada hitnih službi i službi za spasavanje. Besplatan, kratki broj 121 dostupan je non-stop za pozive građana u bilo kojoj situaciji u kojoj im je potrebna pomoć.

Pozivom na broj 121 u bilo koje doba dana ili noći, građani mogu dobiti informacije o trenutnom stanju iz oblasti rada komunlanih ili hitnih službi na području Trebinja, od temperature, do stanja na putevima. U varendnim okonostima, ili u slučaju bilo kojeg problema, prvi poziv za pomoć mogu uputiti upravo njima.

- U vanrednim okolnostima dolazi do izaržaja naša funkicja, jer je usmjerena na koordinaciju rada hitnih službi. Dakle, primamo i proslijeđujemo informacije. U redovnim okolnostima to su informacije vezane za rad komunalnih službi, te prijave građana za neke situacije koje bi se trebale riješiti - ističe Srđan Vučinić, viši operativac Centra.

Centar je nadležan za upravljanje sistemom za uzbunjivanje, u slučaju opasnosti od plavnog talasa u dolini Trebišnjice. Sistem se sastoji od 30 sirena raspoređenih na širem podrušju grada. U redovnim okolnostima, svakodnevno se osmatraju nivoi vodotokova i prikupljaju podaci o padavinama.

- Stanje vodotokova se prati redovno, obavještavamo građane koji su potencijalno ugroženi. Za sada nema opasnosti, redovne su okolnosti - kaže Vučinić.

Iako Centar postoji posljednje četiri godine, građani uglavnom ne znaju koga mogu dobiti pozivom na broj 121. Poziv na ovaj broj je besplatan. Centar za obavještavanje u vanrednim situacijama povezan je radio-vezom s Regionalnim centrima Civilne zaštite i drugim gradovima u Srpskoj.