latinica  ћирилица
22/11/2016 |  16:16 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Kako se prodorom arapskog kapitala u BiH, radikalizuju odnosi i islamizuju institucije? (VIDEO)

Ekspert za Balkan i pitanja bezbjednosti iz Njujorka Gordon Bardoš u najnovijoj analizi upozorava na posljedice koje bi na BiH mogao da ima prodor kapitala i ljudi sa bliskog istoka. Ističe da bi to moglo da proširi postojeće etničke podjele u već duboko podijeljenom bh. društvu.

Јoš Alije Izetbegovića, SDA nastoji da islamizuje institucije i teritoriju pod svojom kontrolom. Bardoš tvrdi da su tokom bosanskog džihada Izetbegović i SDA uspostavili muslimanske brigade i tajne muslimanske obavještajne organizacije. Ekonomska pomoć Saudijske Arabije devedesetih godina imala je vjersku agendu.

Bardoš naglašava da je Sudijska Arabija je potrošila jednu milijardu američkih dolara na “Islamske aktivnosti“ u Bosni između 1992-1998.godine.

On ističe da su arapske zemlje u skorije vrijeme povećale ekonomsku pomoć BiH, posebno u dominantno muslimanskim dijelovima. Ističu otvaranje katarske tv mreže, povećan broj arapskih turista, ali i ulaganja u velike stambene komplekse, ističući da u nekima od njih nije dozvoljen ulazak bh. državljanima, dok je arapski službeni jezik.

- Studije arapskog jezika postaje veoma popularne u dijelu Sarajeva koji često posjećuju arapski turisti i investitori, a taksi vozači, radnici u restoranima, hotelima, trgovci, svi se takmiče da privuku arapski biznis, ističe Bardoš i dodaje - Јoš zloslutnije da arapski posjetioci za svoje vozače, vodiče i pomoćnike unajmljuju ljude iz lokalnih vehabijskih/selafijskih zajednica.

Podsjeća da oni koji kritikuju takve trendove postaju meta militantnih islamista i da će to dovesti dao političke i društvene podjele između Bošnjaka, Hrvata i Srba. Podsjeća i da su pojedini bošnjački političari i eksperti kritikovali Bakira Izetbegovića zbog podrške arapskom prodoru.

Bardoš govori i o antiameričkim i antisemitskim porukama koje stižu od radikalnih islamista, ali i finansiranju militantnog islamističkog pokreta u regionu, pa čak i finansiranju Islamske države preko BiH.