latinica  ћирилица
24/11/2016 |  15:59 ⇒ 25/11/2016 | 13:11 | Autor: RTRS

Bijeljina: Više promovisati vjerski turizam (VIDEO)

Vjerski turizam u Srpskoj još je u povoju, iako imamo potencijal - svetinje iz ranog hrišćanskog perioda, zadužbine i ktitorstva naših velikana, rečeno je na konferenciji "Vjerski turizam Republike Srpske" u Bijeljini.
Bijeljina - konferencija o vjerskom turizmu - Foto: RTRS
Bijeljina - konferencija o vjerskom turizmuFoto: RTRS

Na skupu je istaknuto da se promovisanjem i turističkim aktiviranjem vjerskih objekata ne želi umanjiti ili narušiti duhovnost života svetinja, nego dodatno stimulisati razvoj i afirmisati istorijsko, duhovno i kulturno nasljeđe koje Republike Srpska ima.

Eparhija zvorničko-tuzlanska ima zanimljivu turističku ponudu, počev od eparhijskog muzeja, biblioteke sa rukopisnim knjigama iz 15. vijeka, do najstarijih manastira - zadužbine Nemanjića, koji je potrebno na odgovarajući način promoivisati kako bi bile dostupne svima - višejezičnim veb prezentacijama i brošurama.

- Kada neko može promovisati vazduh kao vazdušnu banju i privući veliki broj turista, kako mi ne možemo sa ovakvim kulturno-istorijskim potencijalima privući veliki broj stranih turista, naučnika i drugih ljudi zaintersovanih za kulturno-istorijsko nasljeđe - kaže sinđel Danilo, Eparhija zvorničko-tuzlanska.

Vjerski objekti širom Srpske nisu građeni radi turizma, ali kroz turizam mogu da dožive dodatnu reafirmaciju u pogledu istorije, kulture, umjetnosti i svega što nose sa sobom. Najdominantnije su pravoslavne svetinje - svjedoci borbe srpskog naroda za duhovno i nacionalno bitisanje, sa moštima svetitelja i čudotvornim ikonama, ali značajan potencijal za razvoj vjerskog turizma jesu i objekti nacionalnih manjina.

- Svetinje plijene duhovnošću, arhitekturom, istorijom, svojim liturgijskim sadržajem... Naše svetinje same po sebi privlače turiste, mada nemamo evdienciju o broju posjeta. Ministarstvo želi da okupi stručnu i akademsku zajednicu radi promovisanja ovog vida turizma koji nije imao adekvatnu valorizaciju - kaže Aleksandar Đurić, savjetnik ministra trgovine i turizma Srpske.

Svetinje imaju zanimljivu istoriju, a dragocjeni su njihovi potencijali u smislu arhitekture, freskopisa i bogoslužbenog nasljeđa. Kao pozitivan primjer razvoja vjerskog turizma predstavljena je crkva brvnara na Zlatiboru, stara više od 100 godina koja je pretvorena u novi turistički lokalitet.

- Da bi vjerski objekti postali tuiristički neophodno je da se i promoviše naša vjera i kulturno naslijeđe i da se ti prostori oplemene audio-vizuelnim sredstvima, informativnim tablama, pa čak i uspostavljanjem vodičke službe - smatra Darko Đurović, iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor.

Vjerski turizam potrebno je staviti u funkciju afirmacije svih religija na prostoru Srpske i turiste upoznati sa načinom dolaska u svetinje, istaknuto je na skupu u Bijeljini.