latinica  ћирилица
02/12/2016 |  15:54 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

"Rusija važan spoljnotrgovinski partner Srpske" (VIDEO)

Rusija je važan spoljnotrgovinski partner i saradnja s tom zemljom za Republiku Srpskuje od izuzetnog značaja, zaključak je dvodnevne međunarodne naučne konferencije u Banjaluci na kojoj su osim domaćih zvanica učestvovali i gosti sa Sibirske škole korporativnog upravljanja iz Omska, iz Ruske federacije.
RS - Rusija, privredna saradnja - Foto: RTRS
RS - Rusija, privredna saradnjaFoto: RTRS

Podsjetili su, da je Rusija druga po ulaganju u Republiku Srpsku. 

Razmjena mišljenja, iskustva i praktiččnih spoznaja na konferenciji pruža mogućnosti dalje saradnje s Rusijom i pojedinim regionima u toj zemlji, kaže ministar industrije Petar Đokić.

"Lani je saradnja sa Rusijom bila 29 odsto u odnosu na 2014. što govori da ono što radimo daje rezultate", izjavio je ministar Đokić.

Nakon novog "puta svile", koji je otvorila Kina, i Rusija želi da ekonomski uđe na ove prostore, od čega Republika Srpska i BiH mogu da imaju veliku korist ako vlasti prihvate ideje o ekonomskoj saradnji, smatra univerzitetski profesor Dragan Kolev.

Ekonomski potencijal Srpske je visok, ali postoji deficit ideja, tvrdi rektor Sibirske škole korporativnog upravljanja iz Omska, Roman Vlasov.

"Popravljanje tih ideja zadatak je ove konferencije, a ako uspijemo da uz podršku Vlade Srpske osnujemo Institut Ruske Federacije i Republike Srpske, onda možemo poboljšati investicionu klimu u obje zemlje", napominje Vlasov.

Veliki potencijal u međusobnoj ekonomskoj saradnji, Rusija vidi u razvoju malih i srednjih preduzeća, za šta su kažu potrebni realni projekti.