latinica  ћирилица
03/12/2016 |  17:09 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Ne stišava se bura zbog skandalozne odluke Ustavnog suda BiH (VIDEO)

Nakon što je Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma u Srpskoj, stručna javnost, analitičari i građani Srpske, jedinstveni u stavu da odluka Ustavnog suda BiH vodi ka novoj destabilizaciji u BiH.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Saglasni su i da je odluka ovog suda temeljena na političkim interesima, a ne na pravu, ali ističu da ona neće uticati na proslavu Dana Republike.

Građani Srpske ističu da je njihova volja izražena na referendumu i da ne može biti poništavana sudskim odlukama.

Anketirani kažu da ne mogu poništiti ono što je narod izglasao, što je narodna volja; da je to dokaz da je jedan narod ignorisan; da će srpski narod u Republici Srpskoj i dalje slaviti svoj rođendan...

Pravni eksperti tvrde da ova odluka Ustavnog suda BiH nije temeljena na pravu, već na političkim interesima jednog naroda, koji ju je, uz pomoć stranaca, donio preglasavanjem srpskih sudija.

- Ovo je par ekselans politička odluka i politički sud. Јa mislim da ove sudije jednostavno znaju da griješe, ali griješe kao da imaju pravno sljepilo, kaže akademik Rajko Kuzmanović.

 

Krstan Simić, pravni stručnjak, kaže da je ipak ovdje Ustavni sud otišao na vrlo tanak led u pogledu svoje nadležnosti i da je počeo arbitrirati o stvarima koje nisu njegova nadležnost.

Sličnog mišljenja i politički analitičari. Donošenjem odluka preglasavanjem, na štetu jednog naroda, Ustavni sud samo stvara nove podjele i proizvodi nove krize.

- Ovo će biti samo jedna u nizu odluka Ustavnog suda BiH koja se neće sprovoditi, imajući u vidu da će RS nastaviti da obilježava taj dan. Sa druge strane, ona može biti generator nekog produbljivanja kriza i novih nesporazuma između Sarajava i Banjaluke, ističe politički analitičar Dragan Đukanović.

Oglasili su se i Veterani RS koji su poručuli da su ovakve Odluke Ustavnog suda veoma opasne i da jačaju želju za osamostaljenjem Republike Srpske.