latinica  ћирилица
03/12/2016 |  18:30 ⇒ 04/12/2016 | 07:58 | Autor: RTRS

Italijani sutra glasaju o političkim reformama

Italijani sutra glasaju na referendumu o političkim reformama koje će radikalno da promijene italijanski parlament suštinskim ograničenjem moći Senata, a na prijedlog premijera Matea Rencija.
Mateo Renci, premijer Italije - Foto: AP
Mateo Renci, premijer ItalijeFoto: AP

Senat će biti "smanjen" sa više od 300 izabranih senatora na 100 koje će postavljati regionalni savjeti i oni će se pitati kada se radi o krupnim temama kao što je italijanski Ustav, piše "Gardijan".

Te promjene će da olakšaju bilo kojoj narednoj vladi da usvaja zakone, ali kritičari kažu da može doći do opasne borbe za vlast jer će premijer imati velika ovlaštenja.

List navodi da će se referendum o ustavnim reformama okončati najvjerovatnije porazom i ostavkom premijera Matea Rencija.

Renci je ranije rekao da će podnijeti ostavku ukoliko na referendumu pobijedi
"ne", odnosno ukoliko ne bude podržan prijedlog da predloženi zakoni ubuduće trebaju odobrenje samo donjeg doma parlamenta, za razliku od sadašnjeg sistema koji zahtijeva odobrenje oba doma.

Ako Italijani podrže reforme to će dovesti do pojednostavljivanja zakonodavnog sistema, jer suštinski više neće postojati gornji i donji dom parlamenta.

Izvor: Srna