latinica  ћирилица
04/12/2016 |  11:34 ⇒ 14:33 | Autor: RTRS

Predložen pritvor za Begića i Karića

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je jednomjesečni pritvor za tužioca Tužilaštva Unsko-sanskog kantona Idriza Begića.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

- Postupajući tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo predložio je Opštinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora za osumnjičenog Idriza Begića. Pritvor je predložen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, prikrivanja dokaza, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti - rekla je portparolka Tužilaštva Azra Bavčić.

Podsjećamo, 1. novembra uhapšeno je ukupno 15 osoba, osumnjičenih za krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja, povrede zakona sudije, pranja novca i prevara.

U nastavku akcije, u petak su uhapšeni tužilac Tužilaštva KS DŽemal Karić i tužilac Tužilaštva USK Idriz Begić. Begić se tereti za krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi, dok se za Karića veže krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja.

Ročište za Begića se očekuje tokom dana.

Predložen pritvor za Karića

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu predložilo je Kantonalnom sudu pritvor za kantonalnog tužioca DŽemala Karića, koji je uhapšen u okviru akcije "Pravda", potvrdila je portparolka Tužilaštva Azra Bavčić.

Ona je rekla da je postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva predložio određivanje jednomjesečnog pritvora Kariću zbog opasnosti od njegovog uticaja na svjedoke, prikrivanja dokaza, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela i opasnosti da bi njegovim boravkom na slobodi moglo doći do uznemirenja javnosti.

Izvor: Kliks/SRNA