latinica  ћирилица
04/12/2016 |  15:19 ⇒ 19:45 | Autor: RTRS

Kalabić: Srpska i njen predsjednik - riješeni da ostanu na srpskom stanovištu

Pitanje vraćanja otetih nadležnosti Republici Srpskoj ujedno je i prvorazredno evropsko pitanje, a u zavisnosti od toga kako se prema ovom pitanju postave pojedine članice EU, prije svih Njemačka i Francuska, biće poznato i koji su kurs zauzele, ocijenio je istoričar Radovan Kalabić.
Radovan Kalabić (foto:vidovdan.org ) -
Radovan Kalabić (foto:vidovdan.org )

Kalabić je rekao da, kakav god stav da zauzmu pojedine članice EU, Srbi iz Republike Srpske, predvođeni predsjednikom Republike Miloradom Dodikom, riješeni su da ostanu na srpskom stanovištu.

"Istrajavanje na srpskom stanovištu uvek je za sobom povlačilo silne rizike i lične žrtve. U ime svih nacionalno svesnih, nepreumljenih i pravdoljubivih Srba Dodik je poneo svoj i 'Srpski krst'. I on ga nosi bez straha za ličnu i za bezbednost svoje porodice. Njemu se otvoreno preti da će biti smenjen sa predsedničke funkcije i izolovan iz političkog života. Takvu pretnju mu upućuju i Bakir Izetbegović i visoki predstavnik za BiH, označavajući ga, ujedno, kao političku i fizičku metu", istakao je Kalabić u autorskom tekstu za portal "Vidovdan".

On je naglasio da se čak i pojedini srpski stranački prvaci iz Republike Srpske u skorije vrijeme dvoume da li da priznaju Dodika za svog predsjednika i najavljuju prekid komunikacije sa njim.

"Na stranu što ove pretnje u izmenjenim međunarodnim okolnostima sada dolaze iz usta s napola izvađenim političkim zubima, pa više podsećaju na bapsko vavoljenje i siktanje nego na riku moćnih lavova, predsednik Republike Srpske je pokazao da je zarad srpskog interesa spreman i na političku i na ličnu žrtvu", naveo je Kalabić.

On je upitao da li danas u srpskom političkom korpusu postoji još neki državnik Dodikovog megdandžijskog formata, koji je u potpunosti odbacio tuđe naočare i koji na stvari gleda "srpskim očima", koji se, kako kaže, ne prenemaže, ne glumata, ne kalkuliše, ne zavodi i ne opsenari, već govori svima razumljivim jezikom.

"Ima li danas još nekog političara Dodikovog kalibra koji sme da ponovi kako voli maticu Srbiju, te da svojim postupcima to i svakodnevno potvrđuje, koji je uspeo da ujedini i građane i političke stranke oko najvažnijih državnih pitanja, a narod da oslobodi takozvanog stokholmskog sindroma, straha i nametnutog osećaja krivice i samooptuživanja, koji je učinio sve da narod u Republici Srpskoj povrati samopouzdanje, pobednički i slobodarski duh", naveo je Kalabić u tekstu pod naslovom "Srpsko stanovište i perspektive Republike Srpske ili pobjednički marš Milorada Dodika".

On je upitao i ima li političara, poput Dodika, koji se ne ponaša kao da istorija državne tvorevine na čijem je čelu i istorija uopšte sa njim počinje i sa njim završava, već koristi svaku priliku da istakne značaj i ulogu Radovana Karadžića, osnivača i prvog predsjednika Republike Srpske.

"Ima li političara koji je teritorijalno malu Republiku Srpsku doveo do pouzdanog partnera državnih kolosa kakvi su Ruska Federacija i NR Kina i koji je zaslužan što je Republika Srpska, nekadašnje ratno poprište, zgarište i zbeg, prerasla u 'Srpski Pijemont'", upitao je Kalabić.

On je istakao da je Dodik, istovremeno, nagovijestio da je moguća i drugačija Evropa od ove koju predstavljaju bezlični, otuđeni i "neizabrani briselski činovnici", a to bi bila "Evropa suverenih nacija ili 'konfederacija otadžbina', slično grandioznoj De Golovoj geopolitičkoj zamisli".

Izvor: Srna