latinica  ћирилица
04/12/2016 |  15:20 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

Kuvajćani uskoro vlasnici zemljišta u FBiH?(VIDEO)

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine nastavila je akciju kodnog naziva "Nekretnine" kojoj je cilj provjera kupovine nekretnina na području BiH.
Kuvajtska džamija u Sarajevu - Foto: klix.ba
Kuvajtska džamija u SarajevuFoto: klix.ba

Za sada je poznato da se obavljaju provjere više od 700 pravnih subjekata i nekoliko turističkih naselja.

Dok traje istraga, sve su glasniji prijedlozi da se državljanima Kuvajta dozvoli da se upišu kao vlasnici nekretnina u BiH.

Dok federalni mediji navode da je Ministarstvo inostranih poslova BiH ovakav prijedloga uputilo Vladi Federacije, iz ovih institucija to negiraju.

Kuvajćani odavno petrodolarima kupuju širom Federacije. Za njih su do sada kupovali posrednici. Ambasador BiH u Kuvajtu Mehmed Halilović sada predlaže da se Kuvajćanima dozvoli i da steknu vlasništvo nad nekretninama u BiH.

Federalni mediji pišu da je prijedlog stigao u Vladu Federcije. U Vladi sve negiraju. Federalno ministarstvo pravde poručuje da Kuvajćani u BiH ne bi trebalo da budu povlašteni, u odnosu na građane BiH u Kuvajtu.

"Ne bi bilo ni dobro da se pravi presedan, jer bi to bila i diskriminacija. Postoji lista zemalja sa kojima imamo i onih sa kojima nemamo reciprocitet. Nemamo reciprocitet sa arapskim zemljama," navode iz Ministarstvo pravde Federacije BiH.

Ipak, federalni mediji pišu da se prijedlog ambasadora Halilovića razmatra u Vladi ovog entiteta i da im je to potvrdio savjetnik premijera Suvad Osmanagić.

Halilovićev prijedlog je da se Kuvajćanima koji su već kupili nekretnine omogući sticanje prava vlasništva ukoliko uplate od dvije do šest hiljada maraka i da im se omogući kupovina samo jedne nekretnine od maksimalno pet dunuma zemljišta i 300 kvadrata stambenog prostora. Za to bi plaćali od dvije do četiri hiljade maraka poreza godišnje.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak kaže da ovo ministarstvo ne stoji iza Halilovićevog prijedloga: "Moje lično mišljenje, kada je riječ o ovoj oblasti, jeste da tu ne treba mijenjati stvari, jer su zakoni dobro definisali tu materiju."

Federalni parlamentarci poručuju da je Halilovićev prijedlog nepromišljen i da bi morao da zna za princip reciprociteta za sticanje vlasništva stranaca nad nekretninama u BiH.

- Pogotovo stoga što smo mi osjetljivi na ove ljude jer se bojimo njihovog uticaja. Ako ti ljudi hoće da dođu ovdje da provedu neko vrijeme, da potroše neki novac kao turisti, onda treba naći neki normalan legalan način da im se to omogući, ističe Predrag Kojović, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Prema sadašnjem zakonodavstvu, stranci mogu postati vlasnici nekretnina u BiH samo po sistemu reciprociteta, imaju ista prava kakva i državljani BiH u njihovim zemljama.

Međutim, BiH i Kuvajt nemaju takav sporazum. Pravnu barijeru Kuvajćani zaobilaze, tako što u BiH osnivaju firme koje, kao pravna lica, postaju vlasnici nekretnina.