latinica  ћирилица
04/12/2016 |  17:58 ⇒ 05/12/2016 | 08:06 | Autor: RTRS

Šta je pozadina Memoranduma o obrazovnoj i naučnoj saradnji BiH i Saudijske Arabije?(VIDEO)

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je danas da potpisani Memorandum o obrazovnoj i naučnoj saradnji BiH i Saudijske Arabije nema pravni niti bilo koji drugi značaj za Srpsku te će se tako prema njemu i odnositi. Iz Ministarstva podsjećaju da je obrazovanje prema Dejtonskom mirovnom sporazumu u nadležnosti entiteta.
Saradnja sa Saudijskom Arabijom - Foto: RTRS
Saradnja sa Saudijskom ArabijomFoto: RTRS

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je 13. novembra ove godine u Rijadu potpisao Memorandum o obrazovnoj saradnji sa Saudijskom Arabijom, u kojoj je selefizam zvanična vjerska ideologija.

Vjerski analitičar Mehmedalija Nuhić zato upozorava da je Memorandum legalni, institucionalni okvir za širenje selefijskih ideja u BiH.

Upozorenja EU da Saudijska Arabija radikalizuje Bošnjake nisu ozbiljno shvaćena, kao ni činjenica da im je u ratu slala mudžahedine, a danas novac za džamije. Posljedica je širenje selefizma. Zato i ne čudi što SDA-ov ministar Adil Osmanović potpisuje Memorandum o obrazovnoj saradnji sa zemljom gdje je nastao selefijski pokret.

"Ovim Memorandumom se predviđa unapređenje i razvoj saradnje u oblasti obrazovanja i nauke kroz razmjenu informacija o obrazovnim sistemima i programima te podsticanjem razmjena posjeta obrazovnih i naučnih delegacija, navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Prepoznajući opasnost u Njemačkoj su zatvorili arapske institute i druga legla selefizma, dok se BiH institucionalno povezuje sa zemljom u kojoj se obrazovni sistem temelji na selefijskom tumačenju islama.

- Što se tiče Memoranduma BiH i Saudijske Arabije on predstavlja institucionalni okvir za legalno širenje selefizma u BiH. I upravo baziranost na tim idejima predstavlja opasnost da se širi na teritorije na samo BiH već Balkana, stav je Mehmedalije Nuhića, vjerskiog analitičara iz Tuzle.

Kakvu opasnost predstavljaju sljedbenici selefijskog tumačenja islama vidjeli smo u ratu. U miru, ta ideologija inspirisala je Mevlida Јašarevića da sruči rafal po Američkoj ambasadi u Sarajevu, Nerdina Ibrića da ubije policajca u Zvorniku i Emira Omeragića da likvidira dvojicu pripadnika OS BiH u Rajlovcu.

Za Stašu Košarca, šefa Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH, potpisani Memorandum je put da se Bošnjaci zaraze virusom selefizma:"Opasnost da selefizam dolazi iz tih zemlja i mi danas imamo niz bezbjednosnih izazova, a to govori da i danas ima u vlasti onih koji nisu odustali od tih radiklanih mjera."

U Ministarstvu civilnih poslova BiH tvrde da su u postupku zaključenja Memoranduma sa Saudijskom Arabijom pribavili potrebne saglasnosti nadležnih entitetskih tijela.

Međutim, u resornom ministarstvu Republike Srpske tvrde susprotno:"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nije upoznato, niti je na bilo koji način bilo uključeno u potpisivanje Sporazuma o obrazovnoj saradnji sa Saudijskom Arabijom. Prema tome, navedeni akt nema nikakav pravni, niti bilo kakav drugi značaj za Republiku Srpsku i shodno tome prema njemu ćemo se tako i odnositi."

Saudijska Arabija je izgradila džamiju i kulturni centar "Kralj Fahd" u Sarajevu. Na tom prostoru ne važe zakoni BiH, zato nekažnjeno prolaze poruke imama te džamije Nezima Halilovića da će Alah srušiti Republiku Srpsku.