latinica  ћирилица
05/12/2016 |  19:10 ⇒ 21:13 | Autor: RTRS

Dačić-Han: Sljedeće sedmice moguć dogovor o otvaranju novih poglavlja

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i komesar EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Јohanes Han izrazili su danas očekivanje da već sljedeće sedmice može biti postignut dogovor o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja između EU i Srbije.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

"Obostrano je konstatovan napredak u procesu evropskih integracija Srbije i očekuje se da se već sledeće nedelje može postići dogovor o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Tokom razgovora, istaknuta je potreba da u pristupnom procesu bude zadržana dinamika, uprkos svim izazovima sa kojima se EU suočava.

Između ostalog, razgovarano je o nastavku pregovaračkog procesa u narednoj godini, sa akcentom na reforme koje se sprovode u oblasti ekonomije i u ključnim oblastima za modernizaciju srpskog društva i države.

Izvještaj o Srbiji za ovu godinu ocijenjen je kao generalno pozitivan, a ponovljena je posvećenost nastavku reformskog procesa.

Šef srpske diplomatije ukazao je na potrebu da se u okviru dijaloga predstavnika Beograda i Prištine uvažavaju interesi obje strane i da bude ostvaren napredak u primjeni dogovora koji su postignuti u Briselu.

Posebna pažnja posvećena je odnosima Srbije sa EU u oblasti zajedničke spoljne, bezbjednosne i odbrambene politike.

Dačić je na kraju razgovora obavijestio Hana da su započete pripreme za osavremenjivanje nacionalnih dokumenata u oblasti bezbjednosti i odbrane.

Izvor: SRNA