latinica  ћирилица
06/12/2016 |  13:18 | Autor: RTRS

Večeras otvaranje izložbe "Republika Srpska na kartama"

Pomoćnik ministra za urbanizam i prostorno planiranje Republike Srpske Dragan Јevtić otvoriće večeras u Banjaluci izložbu "Republika Srpska na kartama", povodom Međunarodne godine mapa, najavljeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.
Karta BiH - Banja Luka - Foto: RTRS
Karta BiH - Banja LukaFoto: RTRS

Obilježavanje Međunarodne godine mapa u Republici Srpskoj organizovano je kroz niz događaja u decembru, a glavni cilj ovog projekta je ukazivanje na značaj mapa u svakodnevnom životu i kartografije u struci i nauci.

Učesnici u projektu su Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjaluci, pod pokroviteljstvom Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

U saopštenju se navodi da je Međunarodna godina mapa nastala na inicijativu Međunarodne kartografske organizacije i Odbora UN za upravljanje informacijama o globalnom geoprostoru kako bi bila istaknuta važnost mapa i karata u životima ljudi, njihovo mjesto u društvu, uloga u istoriji i važnost za budućnost.

Obilježavanje godine mapa je zvanično počelo u avgustu prošle i trajaće do kraja ove godine.

Otvaranje izložbe zakazano je za 19.00 časova u Kulturnom centru Banski dvor.

Izvor: SRNA