latinica  ћирилица
06/12/2016 |  15:46 ⇒ 18:36 | Autor: RTRS

Pale: Obilježavanje mjeseca borbe protiv zavisnosti (VIDEO)

U okviru mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti koji traje od 15. novembra do 15. decembra u Palama je u OŠ "Srbija" održana pokazna vježba predstvnika MUP-a RS, a učenici su na svoj način kroz pjesmu, igru i glumu ukazali na pošasti novog doba: kocku, alkohol, internet i drogu. Ukazano je da je neophodna bolja saradnja republičkih i lokalnih institucija da bi se mladima ukazalo na pogubnost ovih poroka.
MUP vježba - Foto: RTRS
MUP vježbaFoto: RTRS

Najčešće bolesti zavisnosti su zavisnost o drogama, alkoholna zavisnost i nikotinska zavisnost. Najranjiviji i najugorženiji su mladi ljudi i zato je potrebno kroz odgovorajuću edukaciju djelovati prvenetivno.

MUP RS pored represivnih mjera koristi i nerepresivne, odnosno aktivno je uključen u projekte prevnecije.

- Cilj svega ovoga je da se svi adekvatno uključe i da se organizovano suprostavimo ovom problemu današnjice, kaže zamjenik direktora policije Radomir Domuzin.

Srpko Kosorić načelnik CЈB Pale ističe da su danas svi ugorženi i da zato MUP sprovodi plan prevnecije koja se ogleda u tome što inspektori u školama edukuju djecu.

U projekat prevencije aktivno su uključene i lokalne zajednice.

- Opština Pale učiniće sve što može da se pomogne u rješavanju ovog problema  a tu posebno naglašavam ulogu porodice, naglašava Boško Јugović, načelnik opštine Pale.

Istraživanja koja su sprovedena u RS u proteklom periodu pokazuju da je pet odsto djece školskog uzrasta koristilo neke od opojnih sredstava, 30% ih je koristilo duvan i duvanske proizvode, a 70% je probalo ili koristilo alkohol.

Sve to može voditi u zavisnost od opojnih droga koje su najpogubnije za zdravlje mladih.