latinica  ћирилица
07/12/2016 |  09:31 ⇒ 09:37 | Autor: RTRS

Bileća - Poljoprivrednicima veće subvencije, u "Kovnici" počinje proizvodnja

Poljoprivrednicima na području opštine Bileća biće godišnje isplaćivane subvencije od 200.000 do 300.000 KM, ističe načelnik te opštine Miljan Aleksić.
Bileća (Foto: opstinabileca.com) -
Bileća (Foto: opstinabileca.com)

On napominje da bi uskoro trebalo da bude pokrenuta proizvodnja u "Kovnici", te otvorena nova fabrika prehrambenih proizvoda.

Prioritet opštinske administracije biće oživljavanje sela, naglašava Aleksić u intervjuu Srni i najavljuje završavanje projekta vodosnabdijevanja, kako bi i preostala sela - Baljci, Meka Gruda i Korita, dobila vodu za piće.

Načelnik je svjestan da opština nema mnogo proizvodnih mjesta za zapošljavanje i najavljuje da će biti pokrenuta proizvodnja u fabrici otkovaka i armatura "Kovnica", koja je uoči rata zapošljavala 900 radnika.

"Već se javilo nekoliko kupaca, a prije par mjeseci boravio sam u Rusiji i razgovarao sa partnerima zainteresovanim za ovu fabriku, koja je u stečaju", precizira Aleksić.

On navodi da mu je i predsjednik koncerna "Svislajon-Takovo" Rodoljub Drašković potvrdio da ima namjeru da u bilećkoj opštini otvori fabriku prehrambenih proizvoda, čime bi se stvorili uslovi za zapošljavanje većeg broja radnika.

Takođe, postoje obećanja njemačke firme "Henkel" da će još radnika zaposliti u svojoj fabrici u Bileći.

"Velike nade, kada je u pitanju zapošljavanje i razvoj opštine, polažemo u realizaciju projekta `HE Dabar`, jer će mašinska i upravna zgrada biti smještene na području Bileće", ističe Aleksić za Srnu.

Razvojnu šansu Aleksić vidi i u turizmu, navodeći da je u posljednjem periodu oko Bilećkog jezera prodato 28 placeva Rusima, Dancima, Česima...

Na području Bilećkog jezera u toku je gradnja turističko-sportsko-rekreativnog kompleksa "Bileća - grad jezero", čime će značajno biti promijenjena privredna slika opštine.

Aleksić napominje da će uz pomoć institucija Republike Srpske lakše i brže realizovati sve planove i naglaša da njihova pomoć nije izostajala ni u prethodnom periodu.

Načelnik podsjeća da je tokom njegovog proteklog četvorogodišnjeg mandata zaposleno oko 500 stanovnika, te da je pola miliona KM iz budžeta podijeljeno poljoprivrednicima, kao i da su relizovani značajni projekti.

Aleksić kaže da "načelniku opštine nije mjesto u kancelariji - već na terenu", te da su načelnici odjeljenja tu da završe papirologiju i druge kancelarijske stvari".

Izvor: Srna