latinica  ћирилица
07/12/2016 |  11:19 | Autor: RTRS

Vagenkneht: Merkel je oduvijek podržavala američku hegemoniju

Šef Poslaničkog kluba Ljevice u njemačkom parlamentu Sara Vagenkneht ističe da je njemački kancelar Angela Merkel oduvijek podržavala američku hegemoniju i sve akcije NATO-a.

Ona kritikuje i socijalnu politiku Merkelove, koja je najavila borbu za novi premijerski mandat.

Tokom mandata Angele Merkel u Njemačkoj se produbljivalo socijalno raslojavanje, pa ima vrlo mnogo ljudi koji osjećaju da su ih političari ostavili na milost i nemilost sudbini i koji više ne podržavaju demokratiju, upozorava Vagenknehtova.

Ona ukazuje da Socijaldemokratska stranka Njemačke /SPD/ nema jakog kandidata, te da zbog toga "postoji opasnost da će gospođa Merkel ostati kancelar još četiri godine".

Sara Vagenkneht kritikuje stav Evropskog parlamenta o "ruskoj propagandi" i napade na "Raša tudej" /RT/ i "Sputnjik".

"Naravno da postoje uticaji na medije. Postoji i dokazani uticaji SAD na evropske medije. U Njemačkoj postoje novinari koji su u tijesnoj vezi sa Amerikom", ističe ona.

Vagenknehtova smatra da je potpuno apsurdno stavljati znak jednakosti između "Islamske države", Al kaide i ruskih medija, što čini Evropski parlament.

Ona ukazuje da Njemačka i Evropa treba da tretiraju Rusiju kao "velikog susjeda" i da sa njom žive u miru.

U intervjuu za RT Vagenknehtova navodi da bi nova američka administracija sa Donaldom Trampom na čelu mogla da ostvari savez sa Rusijom u Siriji kako bi islamisti bili pobijeđeni.

Ona, ipak, smatra da Tramp "nije dovoljno predvidljiv", ali ne vjeruje da će se zvanični Berlin, koji je imao odlične odnose sa administracijom Baraka Obame, odlučiti za konflikt sa Trampom ukoliko se promijeni američki spoljnopolitički kurs.

Izvor: Srna