latinica  ћирилица
07/12/2016 |  11:38 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Banjaluka: Konferencija o graditeljstvu (VIDEO)

U Banjaluci je otvorena dvodnevna međunarodna naučno-stručna konferencija "Savremene teorije i prakse u graditeljstvu", koja je okupila oko 200 učesnika iz Evrope.
Skup graditeljstva - Foto: RTRS
Skup graditeljstvaFoto: RTRS

Organizator, kao i prethodnih godina je Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjaluci. Ovaj fakultet obilježava jubilej- 20 godina postojanja i rada. 

Tehnologija i tehnika svakodnevno napreduju, pa su ovakve konferencije dobra prilika da stručnjaci iz oblasti graditeljstva razmijene iskustva i ideje - poručeno je na otvaranju.

- Savremena teorija i praksa u graditeljstvu je osnov naših obrazovnih programa. Mi se bavimo naučnim istraživanjima, koja trebaju biti primijenjena u praksi. Dakle, spoj nauke i prakse, ali u svjetlu obrazovnog procesa - rekla je Brankica Milojević, dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta.

Konferencija se bavi različitim temama od arhitekture i urbanizma, preko građevinarstva i geodezije do srodnih naučnih disciplina.

- Mi se nadamo da ćemo razmijeniti iskustava i ideje sa našim kolegama sa drugih univerziteta iz evropskih zemalja koji su odmakli u određenim istraživanjima, kada su u pitanju materijali, građevinske konstrukcije, arhitektura i urbanizam - istakla je Biljana Antunović, predsjednica Organizacionog odbora konferencije.

Dragica Јeftić punu deceniju, predavala je na banjalučkom Arhitektonskom fakultetu i više puta učestvovala na konferenciji. Sa dugogodišnjim iskustvom, prateći trendove, danas je imala puno toga da kaže.

- Јedna velika porodica nauka o materijalima je mnogo napredovala posljednjih godina. To je prosto naučna fantastika koliko se otišlo naprijed- od nano materijala, od prozora koji se sami čiste, do skidanja grafita jednim samo sprejem - navela je Јeftićeva.

Svoja znanja i iskustva predstavili su predavači iz Španije, Norveške, Hrvatske, Slovenije, Srbije kroz 52 naučna i 28 stručnih radova. Zaključeno je da svjetski trend - gradnja objekata od energetski efikasnih materijala, specifičnih po lakoći i trajnosti, kao i recikliranih, polako stižu i do nas.