latinica  ћирилица
07/12/2016 |  12:58 ⇒ 17:05 | Autor: RTRS

Vasić: Unaprijediti položaj osoba sa invaliditetom

U Republici Srpskoj je potrebno konstantno unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, posebno kada je u pitanju njihova uključenost u društvo, ocijenila je pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Mira Vasić.
Mira Vasić - Foto: RTRS
Mira VasićFoto: RTRS

Ona je dodala da invalidi ni po jednom osnovu ne bi bili smjeli biti izolovani iz društva, kao i da u svakom trenutku moraju biti zaštićeni.

Vasićeva je novinarima u Banjaluci prije svečanog sastanka Interresornog tijela Vlade Republike Srpske za podršku licima sa invaliditetom rekla da je kroz Strategiju zapošljavanja od 2012. godine zaposlen ili samozaposlen značajan broj invalida, dok je Fond za profesionalnu rehabilitaciju samo u ovoj godini podržao zapošljavanje 40 invalida, a preko projekata Zavoda za zapošljavanje zaposleno je 400 invalida.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Branka Sladojević istakla je da se lica sa invaliditetom susreću sa mnogim problemima, koa i da Strategijom za poboljšanje položaja lica sa invaliditetom mnoge stvari nisu rješene, od pristupačnosti zdravstvenoj zaštiti, arhitektonskih barijera, do učestvovanja u javnom i društvenom životu.

Ona je dodala da ima problema i u obrazovanju koji se odnose na nedostatak didaktičik materijala i udžbenika koji bi trebalo da budu prilagođeni licima sa invaliditetom.

"Dosta toga bi se moglo riješiti novom strategijom koja bi uvažila sve ove nedostatke čija će radna verzija danas biti predstavljena na svečanom sastanku Interresornog tijela Vlade Republike Srpske za podršku licima sa invaliditetom", pojasnila je Sladojevićeva.

Ona je dodala da nema podataka o broju invalida u Srpskoj, ali da onih koji primaju pomoć iz oblasti socijalne zaštite ima 23.000.

Predsjednik Saveza mentalno nedovoljno razvijenih lica Republike Srpske Radomir Radmilović rekao je da nije zadovoljan položajem invalida u Srpskoj, jer ima puno problema koje treba riješiti.

"Neophodno je da se što prije riješi problem ortopedskih pomagala da bi se podigao nivo kvaliteta života invalida", dodao je Radmilović.

Govoreći o zapošljavanju lica sa invaliditetom, Radmilović je rekao da ima sporadičnih slučajeva, ocjenjuući da je to nedovoljno uzimajući u obzir da ni lokalne ni republičke institucije ne prepoznaju potrebnu za zapošljavanjem osoba sa invaliditetom.

Izvor: Srna