latinica  ћирилица
07/12/2016 |  13:13 | Autor: RTRS

Holanđani bi Vildersa za premijera

Lider holandske Partije za slobodu Gert Vilders, koji kritikuje islam i migrantsku politiku EU, mogao bi da postane premijer, pokazuju nove ankete, i samo ga navodna istraga o vezama sa Izraelom može zaustaviti u političkom usponu, navode portali.

 Najuglednija holandska organizacija za političke ankete "Moris de Hond" tvrdi da bi Vildersova partija mogla da dobije 33 zastupnička mjesta u Donjem domu parlamenta, koji ima 150 mjesta.

U tom slučaju Vilders bi postao novi holandski premijer.

Idući parlamentarni izbori u Holandiji biće održani u martu iduće godine, a mnogi već smatraju kako će to biti Vildersov trijumf.

On kritikuje i odnos EU prema Rusije, bez obzira na to što se protivi ruskom uplivu u Ukrajini.

Vilders smatra da je EU podsticanjem sadašnjih odnosa prema Moskvi pokazala svoj politički bankrot, te da je "dolila benzin na vatru" kada je Ukrajini ponuđen trgovinski pakt.

Međutim, holandski list "Folkskrant" tvrdi, pozivajući se na "37 državnih i bivših obavještajnih funkcionera", da su protiv Vildersa još tokom 2009. i 2010. godine holandske obavještajne službe pokrenule istragu zbog njegovih navodnih bliskih veza sa uticajnim izraelskim vojnim i političkim ličnostima.

Ukoliko su informacije tačne, riječ je o presedanu, kako zbog činjenice da se takva istraga pokreće protiv jednog lidera opozicije tako i zbog politički osjetljive teme.

Izvor: Srna