latinica  ћирилица
07/12/2016 |  15:25 ⇒ 08/12/2016 | 09:08 | Autor: RTRS

Sindikat nezadovoljan prednacrtom budžeta, Vlada najavljuje razgovore (VIDEO)

Posebna sjednica Narodne skupštine o budžetu i Programu ekonomskih reformi biće 21. decembra. Iz Vlade najavljuju da će uskoro pozvati socijalne partnere na konsultacije o prednacrtima ovih dokumenata.
Savez sindikata - Foto: RTRS
Savez sindikataFoto: RTRS

U Sindikatu već imaju zamjerke na smanjenje koeficijenta minulog rada, što će, kažu, budžetskim korisnicima uticati na lični dohodak. Ne budu li uvaženi njihovi prijedlozi, najavljuju sindikalnu borbu. 

Sindikat nezadovoljan. Budžet i program ekonomskih reformi za njih su neprihvatljivi. Mišljenja su da su rađeni prema diktatu MMF-a, Evropske banke i Svjetske komisije. U centru pažnje je, kažu, kapital, a ne radnik.

- Kada govorimo o radnicima čak i u ovom dokumentu piše da bi zbog takvog odnosa moglo doći do konfliktnih situacija u Republici Srpskoj primjenom na ovakav način definisanih reformi - rekla je predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić. 

Iz Vlade nisu saglasni sa mišljenjem sindikata. Smatraju da socijalni partneri prvo treba da sjednu i riješe sve nedoumice.

Potpredsjednik Vlade Anton Kasipović rekao je da je Savez sindikata važan socijalni partner sa kojim će tokom ove sedmice razgovarati o budžetu i programu ekonomskih reformi.

Umanjenje koeficijenta minulog rada budžetskim korisnicima sa 0,5 na 0,3 odsto je ono što sindikat neće prihvatiti. To je, smatraju, smanjenje ličnog dohotka. Ovim su najviše pogođeni radnici u MUP-u, kojima je kako izračunaše u resornom sindikatu, po ovom osnovu, za godinu u bruto iznosu umanjeno tri miliona KM.

- Nije tačna tvrdnja da se smanjenjem minulog rada smanjuju naknade radnicima budžetskih korisnika, već se radi o smanjenju osnovne plate - rekla je predsjednica Sindikata radnika MUP-a Republike Srpske Anica Јondić.

Potpredsjednik Vlade je podsjetio da se od ove godine i penzije izmiruju iz budžeta.

- Moramo i tom velikom broju ljudi posebno ranjive kategorije, obezbijediti primanja - naglasio je Kasipović.

Skupštinska sjednica o budžetu i Programu ekonomske reforme biće u srijedu, 21. decembra. Prednacrtom budžeta planirano je da on za sljedeću godinu iznosi 3,2 milijarde KM.