latinica  ћирилица
07/12/2016 |  15:46 ⇒ 22:42 | Autor: RTRS

Radio RS u Derventi- svjedočenje preživjelih logoraša o ratnim strahotama

Izručenje Azre Bašić, osumnjičene da je u proteklom ratu u logorima u Derventi mučila i ubijala zarobljenike, probudilo je sjećanja onih koji su prošli kroz razne torture.
Radio RS u Derventi - Foto: RTRS
Radio RS u DerventiFoto: RTRS

Mnogi od njih sa suzama u očima prepričavaju mučenja koja su doživjeli ratne 1992. godine. Svjedočenja preživjelih derventskih logoraša zabilježila je i redakcija Informativnog programa Radija Republike Srpske.

Ostoja Šarčević nerado se sjeća te 1992. godine, kada je u logoru proživljavao najteže dane svog života.

- 26. aprila zarobila me hrvatska i muslimanska vojska, odveden sam u Dom vojske gdje su me maltretirali, mučili, ne mene nego nas sve. Mučila nas je i Azra /Bašić/ i svi ostali. Bio sam zarobljen 55 dana, ali sam uspio pobjeći - kaže Šarčević.

Slaviša Đuraš je aprila `92. godine, kao šesnaestogodišnjak, ostao bez oca. Za ubistvo njegovog oca Blagoja osumnjičena je Azra Bašić.

- S jedne strane postoji ta jedna napetost jer prolazimo kroz jedan proces po ko zna koji put i kroz mučna svjedočenja koja je porodica već prošla, a s jedne strane vidi se kraj tog problema. Dolazi pravda i vidi se kraj jedne agonije koja je trajala 24 godine - kaže Đuraš.

Kroz derventske logore, prema evidenciji Udruženja ratnih zarobljenika ove opštine, prošlo je oko 500 zarobljenika. Za zločine nad njima, kažu, dosuđene su sramotne kazne. Nezadovoljni su radom Suda i Tužilaštva BiH, a naročito su razočarani presudom Damiru Lipovcu.

- Mi sakupljamo snagu da idemo da svjedočimo, ali kako je ovo do sada sve bilo, sumnjamo u Sud BiH da će Azra biti osuđena na zasluženu kaznu, onu koja joj sljeduje - ističe Drago Knežević, predsjednik Udruženja.

Svjedočenja o zločinima u Derventi zabilježila je i ekipa Radija Republike Srpske koja je danas iz ove opštine realizovala emisiju Zajednički talas.