latinica  ћирилица
08/12/2016 |  14:13 ⇒ 14:29 | Autor: RTRS

U Grčkoj generalni štrajk i demonstracije

Širom Grčke održava se 24-časovni generalni štrajk na poziv sindikata i javnog i privatnog sektora protiv novih mjera štednje, dok hiljade ljudi demonstriraju u centru Atine.

Štrajk je omeo javni gradski prevoz i nastavu u državnim školama, zaustavljeni su brodovi i željeznički saobraćaj, a državne bolnice primaju samo hitne slučajeve..

Radnici protestuju zbog uslova iz ovonedjeljne odluke povjerilaca pod kojima odobravaju pomoć Grčkoj, mada uz niz kratkoročnih mjera za olakšavanje otplate državnog duga. Te nove mjere Skupština treba da odobri ovog vikenda.

Vlada pregovara sa povjeriocima o novom nizu "reformi" za smanjenje državnih rashoda, tako što će se ukinuti zakonska zaštita radnih mjesta u privatnom sektoru, olakšati otpuštanje i otežati položaj građana koji imaju hipotekarne kredite. Te promjene su dio uslova povjerilaca da bi nastavili da isplaćuju kredite pomoći u okviru trećeg takvog "paketa" od 2010. godine.

Grčka zavisi od kreditne pomoći od kada zbog prezaduženosti ne može da se zadužuje na međunarodnom tržištu obveznica, zbog višedecenijske duboke finansijske krize.

Kriza je zbrisala četvrtinu grčke ekonomije i nezaposlenost podigla iznad 23 odsto.

Današnji generalni štrajk je tek drugi ove godine, a kako ne rade novinari, na kioscima nema novina, niti vijesti na radiju i televiziji.

"Odgovaramo na represivnu štednju, siromaštvo i bijedu..., ponovo suočeni sa apsurdnim zahtjevima povjerilaca - EU i MMF", piše u proglasu najvećeg udruženja sindikata, GSEE koje okuplja zaposlene u privatnom sektoru.

Novi porezi pogađaju svakoga: vlasnike putničkih automobila, korisnike telefona, gledaoce TV, kupce goriva svih vrsta, duvana, kafe, piva.

Uporedo, javna potrošnja treba da se 2017. godine smanji za 5,7 milijardi evra.

Po najnovijim podacima Evropske komisije, javni dug Grčke bi ove godine trebalo da dostigne 315 milijardi evra, ili 180 odsto BDP.

Izvor: Agencije