latinica  ћирилица
08/12/2016 |  14:48 | Autor: RTRS

Kuzmanović ponovo predsjednik ANURS-a

redsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović danas je ponovo izabran na čelo te institucije na izbornoj sjednici Skupštine ANURS-a u Banjaluci.
Rajko Kuzmanović - Foto: RTRS
Rajko KuzmanovićFoto: RTRS

Potpredsjednici Akademije ostaju akademici Ljubomir Zuković i Vaskrsija Јanjić, kao i akademik Dragoljub Mirjanić na funkciji generalnog sekretara, dok će akademik Aleksa Buha biti član Predsjedništva ANURS-a.

Za sekretara Odjeljenja društvenih nauka izabran je akademik Drago Branković, a sekretara Odjeljenja za književnost i umjetnost dopisni član ANURS-a Branko Letić, za sekretara Odjeljenja prirodno-matematičkih i tehničkih nauka akademik Branko Škundrić. Sekretar Odjeljenja medicinskih nauka biće akademik Dragan Danelišen.

Podnesen je i izvještaj o radu ANURS-a u proteklom četvorogodišnjem periodu, usvojen Program rada i budžet za narednu godinu u iznosu od oko 1,2 miliona KM.

- Iduće godine treba da se održi pet naučnih skupova od kojih su najvažniji - o Srpskoj i njenom statusu u dejtonskoj BiH, te o savremenim materijalima u solarnoj energiji - rekao je Kuzmanović.

Akademija je u posljednje četiri godina održala 37 domaćih i međunarodnih naučnih konferencija i skupova, te uradila 25 projekata.

Kuzmanović je rekao da je među projektima, uz standardizaciju srpskog jezika, najznačajniji rad na Enciklopediji Republike Srpske.

- Prikupili smo oko 11.000 odrednica od kojih je obrađeno oko 3.500, kao i oko 900 naseljenih mjesta. Završen je prvi tom Enciklopedije koji obuhvata slova A i B, a koji će u štampu biti predat najkasnije za desetak dana - najavio je Kuzmanović i dodao da je za drugi tom Enciklopedije završeno 80 odsto odrednica.

Izvor: SRNA