latinica  ћирилица
08/12/2016 |  15:04 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

Kalinovik širi drvo-prerađivačku proizvodnju (VIDEO)

Opština Kalinovik putem razvojnih projekata planira ulaganje u poljoprivredu i turizam, a time i otvaranje novih radnih mjesta.
DI Kalinovik - Foto: RTRS
DI KalinovikFoto: RTRS

Drvna industrija je i prije trideset godina bila glavni pokretač razvoja u opštini Kalinovik. Nakon godina zatišja ponovo se pokreću drvo-prerađivačke firme koje širenjem proizvodnje zapošljavaju sve veći broj stanovnika Kalinovika.

Pojedini drvoprerađivači iz Kalinovika svu svoju proizvodnju izvoze na italijansko tržište.

Krenuli su skromno, prije pet godina pripremali drva za ogrev i drveni ugalj za roštilj. U početku je radilo šest radnika, danas je u Interkalu zaposleno 30 radnika.

Snežana Govedarica je od osnivanja u ovim pogonima. Kaže da je važno da su redovna primanja i da je dobra radna atmosfera, samim tim lakše se radi.

- A što se tiče plaćanja, sve je redovno i bez ikakvih problema, dodaje Snežana.

Svu proizvodnju plasiraju na italijansko tržište. Na proljeće planiraju proširenje proizvodnje, pa će se samim tim javiti potreba za novim radnicima.

Slavko Škrkar, direktor Interkala Kalinovik, kaže da su u fazi pregovaranja sa stranim kupcima da se od sljedeće godine postavi jedna nova linija za proizvodnju.

- Najvjerovatnije će to biti elementi za namještaj a samim tim će i broj radnika biti udvostručen u odnosu na sadašnji broj, pojašnjava Škrkar.

U opštini putem raznih pogodnosti pomažu privredna preduzeća kako bi im olakšali poslovanje. U narednoj godini najavljuju nova radna mjesta.

-  Trenutno je aktuelna rekonstrukcija prostora u svrhu adaptacije ustanove za smještaj starijih lica. Građevinski radovi su u završnoj fazi i u narednoj godini ulazimo u javnu nabavku namještaja i opremanja ustanove i onda bi trebali krenuti s radom, priča nam o aotivnostima u opštini načelnica Mileva Komlenović.

Opština Kalinovik pored šumskog bogatstva obiluje i velikim površinama pod pašnjacima i plodnom zemljom koja je pogodna za poljoprivredu. U planu je da se oranice daju pod koncesiju za uzgoj krompira i žita.