latinica  ћирилица
08/12/2016 |  16:23 ⇒ 16:52 | Autor: RTRS

Crnadak: Sastanak vlasti u martu za odgovore na evropski upitnik

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak smatra da bi bilo dobro da oko 10. marta - tri mjeseca nakon što BiH sutra dobije upitnik Evropske komisije, bude održana zajednička sjednica Savjeta ministara i entitetskih vlada na kojoj bi bilo analizirano šta je sve urađeno na njegovom ispunjavanju i gdje su, eventualno, najveći problemi.
Igor Crnadak - Foto: SRNA
Igor CrnadakFoto: SRNA

"Ovaj posao traži koordinaciju na izuzezno visokom nivou i između institucija istog, ali i različitog nivoa vlasti. Narednih sedmica i mjeseci pokazaćemo da li imamo istinsko evropsko opredjeljenje u BiH ili se to koristi samo za lijepu priču, a da suštinski nismo spremni da pravimo iskorake", istakao je Crnadak na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, sutrašnji dolazak u BiH evropskog komesara za proširenje Јohanesa Hana i predaja kataloga pitanja Evropske komisije treći je krupan događaj za evropske integracije BiH u ovoj godini.

"U fazi koja počinje sutra vidjeće se koliko je važno da mehanizam koordinacije, koji je usvojen, funkcioniše i da u BiH svako radi svoj posao na svim nivoima vlasti. Upitnik se odnosi na sve društvene oblasti i ovo je veoma zahtjevan, težak i komplikovan posao", istakao je Crnadak.

On je naveo da dio pitanja, koji se odnosi na podatke iz popisa o kojima nema dogovora, neće moći da bude popunjen dok ne bude postignut dogovor.

Crnadak je naglasio da je u BiH glavni spoljnopolitički i strateški cilj članstvo u EU i da je takav stav i u Republici Srpskoj i u FBiH, kod naroda i u institucijama na svim nivoima.

"Može se reći da je 2016. bila uspješna godina za evropske integracije u BiH. Sa aspekta evropskih integracija, ukoliko bude rađeno kako treba, 2017. godina može da bude još uspješnija", smatra Crnadak.

On je izrazio nadu da će BiH sa svojim pravosuđem u 2017. godini imati snage da prvi put zabilježi značajnije rezultate u borbi protiv korupcije na najvišem nivou.

Crnadak je naveo da diplomatsko-konzularna mreža nastavlja intenzivno da radi u zemljama članicama EU kako bi bila obezbijeđena podrška za nastavak evropskog puta BiH.

"U okviru ovih dinamičnih aktivnosti sa EU održaću naredne srijede u Banjaluci sastanak sa ambasadorima u BiH svih zemalja članica EU i šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom na kojem ćemo analizirati sve što je urađeno u 2016. godini i šta su prioriteti za narednu godinu", rekao je Crnadak.

On očekuje da Hrvatska nastavi da podržava BiH na njenom putu evropskih integracija.

"Neke izjave koje su se čule u posljednjih nekoliko sedmica, pa čak i mjeseci, nisu bile dobre i mi smo na njih reagovali. Nadam se da će i sa druge strane prevladati mišljenje da je uvijek bolje ići sa mirnijom retorikom i izjavama, a da sva pitanja koja su, eventualno, sporna rješavamo na sastancima", poručio je Crnadak.

Izvor: SRNA