latinica  ћирилица
08/12/2016 |  17:02 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Kasipović: Razgovori usmjereni na jačanje realnog sektora

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović ocijenio je kao veoma dobar, konstruktivan i usmjeren na jačanje realnog sektora razgovor sa predstavnicima Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca Srpske o Prednacrtu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2017-2019. godina i Prednacrtu budžeta za sljedeću godinu.
Јavne rasprave o ekonomskim reformama i budžetu (Foto: Vlada RS) -
Јavne rasprave o ekonomskim reformama i budžetu (Foto: Vlada RS)

Kasipović je naveo da bi u ponedjeljak, 12. decembra, trebalo da radna grupa, sačinjena od predstavnika Vlade Srpske, Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore, nastavi razgovore o Prednacrtu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2017-2019. godina i razmotri da li su dobro pozicionirani prijedlozi poslovne zajednice.

"Razgovori su bili dobri sa naglašenim akcentom na Programu ekonomskih refomi. Vlada Srpske je ponudila solidan dokument i s pažnjom će razmotriti rezultate zajedničkog sastanka da bi bio poboljšan tekst ovog akta", rekao je Kasipović novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

On je istakao da je važno da iz navedenog dokumenta bude sačinjen i akcioni plan i očekuje da će ovi dokumenti biti na vrijeme pripremljeni za skupštinsku raspravu koja bi trebalo da bude održana 21. decembra.

Govoreći o statusu penzionera u Republici Srpskoj, Kasipović je naveo da u Srpskoj nema mogućnosti za redovno povećanje penzija, ali da određenog povećanja mora biti zbog uslova u kojima oni žive.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić rekao je da privrednici nisu imali prilike u potpunosti da analiziraju ovaj dokument, jer nije bilo dovoljno vremena.

"U ovom dokumentu nismo prepoznali sve naše prioritete, jer je metodološki I sadržajno drugačije sačinjen od dosadašnjih ekonomskih politika. Očekujem da će mješovita radna grupa detaljno analizirati sve da bi u ovaj dokument bili uvršteni naši prijedlozi s ciljem stvaranja kvalitetnijih uslova za privređivanje", kaže Đurić i podsjeća da je u Srpskoj više od 350 parafiskalnih nameta.

Nakon sastanka sa predstavnicima Privredne komore i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, predstavnici Vlade Srpske razgovarali su sa Udruženjem penzionera Srpske.

Predstavnici Vlade trebalo bi da sutra u 9.00 časova razgovaraju sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske.

Sutra u 11.00 časova planirana je javna rasprava sa predstavnicima Saveza opština i gradova, dok su razgovori sa Unijom studenata Republike Srpske i Omladinskim savjetom Srpske predviđeni u 16.00 časova.

Izvor: SRNA