latinica  ћирилица
08/12/2016 |  18:49 ⇒ 09/12/2016 | 08:06 | Autor: RTRS

Upitnik EU stiže u BiH (VIDEO)

Od sutra, EU traži da se zasuču rukavi i za otprilike pola godine odgovori na više od 3.000 pitanja koja sutra u BiH donosi evropski komesar za proširenje, Јohanes Han.
EU zastava - Foto: RTRS
EU zastavaFoto: RTRS

Potom bi trebalo da počne opipljiv i konkretan posao. Kao i obično kada je riječ o BiH ni to, po svemu sudeći, neće proći glatko.

Najveći dio odgovora odnosi se statističke podatke, a upravo tu najviše i škripi.

Ekonomija, finansije, transport, poljoprivreda, pravosuđe, nauka, obrazovanje.... i tu nije kraj oblastima za koje Evropa traži detaljan izvještaj.

Više od 80 odsto pitanja ne razlikuje se od onih koje su dobile zemlje okruženja, a odgovor na njih trebalo je da da popis.

- Taj dio, koji se odnosi na rezultate popisa, oko kojeg nema dogovora, nećemo moći popuniti dok se ne dogovorimo. Međutim, oko 3.500 je pitanja – imamo šta raditi dok se ne postigne dogovor, kaže Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH.

Republika Srpska spremna je za dolazak Јohanesa Hana i ispunjenje evropskih zahtjeva, kaže ministar Zlatan Klokić.

Evropa, kaže, u ovom slučaju neće gledati kroz prste: "Mnoge stvari za koje smo se deklarativno založili da ćemo ih implementirati, očekivaće nas u ovom periodu, tokom samog odgovora na upitniku. Napomenuću da, kada dostavimo ta pitanja, od Evropske komisje sigurno ćemo dobiti dodatna pojašnjenja i pitanja."

Problem bi, osim popisa, mogao da pravi i prevod odgovora na engleski – što bi moglo dodatno da produži rok, a ni mehanizam koordinacije još nije testiran.

Optimisti vjeruju da će do kraja 2017. BiH, ipak, dobiti status kandidata.