latinica  ћирилица
08/12/2016 |  18:59 ⇒ 09/12/2016 | 09:26 | Autor: RTRS

Kakav bi budžet za 2017. trebalo da bude po mjeri penzionera i poslodavaca? (VIDEO)

Počela je javna rasprava o Prednacrtu budžeta za narednu godinu i programu ekonomskih reformi Republike Srpske.
Јavne rasprave o ekonomskim reformama i budžetu (Foto: Vlada RS) -
Јavne rasprave o ekonomskim reformama i budžetu (Foto: Vlada RS)

Prvi na razgovorima u Vladi danas su bili poslodavci, predstavnici Privredne komore i penzioneri.

Potpredjednik Vlade Anton Kasipović rekao je da je razgovor sa Privrednom komorom i Unijom udruženja poslodavaca bio usmjeren na apsolutno jačanje realnog sektora.

Predsjednik Privredne komore Borko Đurić naglasio je da poslovna zajednica nije imala dovoljno vremena da analizira ponuđeni dokument niti da veći broj privrednika o njemu da svoje mišljenje.

Mješovita radna grupa u ponedjeljak će analizirati ponuđeni program ekonomskih reformi.

Kada je riječ o penzionerima, ova populacija očekuje da i naredne godine za penzije u Srpskoj bude izdvojeno 10,4 odsto od ukupnog bruto domaćeg proizvoda.

U dokumentu nismo prepoznali naše prioritete, jer je sačinjen drugačije od dosadašnjih ekonomskih politika, poručili su u Privrednoj komori Republike Srpske. Nadaju se da će 12. decembra, radna grupa, sačinjena od predstavnika Vlade Srpske, Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore, doći do dogovora o Prednacrtu programa ekonomskih reformi.

- Trebalo bi da u ponedjeljak napravimo novi sastanak gdje bi radna grupa izvršila analizu svega i da dobijemo odgovore gdje se nalazi sve ono što smo mi predlagali, kaže Borko Đuriđ, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Sastanak sa potpredsjednikom Vlade imali su i penzioneri, nezadovoljni iznosom koji je namijenjnim ovoj kategoriji stanovništva.

Traže da izdvajanja budu bar ista kao i prethodnih godina. Rade Rakulj izražava bojazan će postotak za penzije od ukupnog BDP-a naredne godine biti niži nego do sada.

- Mi nećemo imati ni 10 odsto učešća u bruto društvenog dohotka što znači da će pasti sredstva za penzijski sistem, tvrdi predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Iz Vlade uvjeravaju da će povećanja penzija ipak biti.

- Zbog osjetljivosti ove kategorije, zbog uslova u kojima žive, zbog toga što mnogima od njih neophodno liječenje i lijekovi- povećanja penzija će biti, ističe Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade Republike Srpske.

Kad je riječ o poslodavcima i privrednicima, potpredsjednik Vlade Srpske Anton Kasipović ističe da je Vlada ponudila solidan dokument i s pažnjom će razmotriti rezultate zajedničkog sastanka kako bi njegov tekst bio poboljšan.

Јavna rasprava o Prednacrtu budžeta iprograma ekonomskih reformi nastavlja se i sutra kada će svoje stavove Vladi iznijeti predstavnici Sindikata, Saveza opština i gradova, te Unije studenata Republike Srpske i Omladinskog savjeta Srpske.