latinica  ћирилица
08/12/2016 |  19:13 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Nakon hapšenja osmorice Srba, danas ponovo pretresi u Prijedoru (VIDEO)

SIPA je ponovo u Prijedoru pretresala više lokacija koje su, kako se navodi, koristila osmorica Srba koji su prekjuče uhapšeni zbog ratnih zločina u Miskoj Glavi i Ljubiji u ljeto 1992. godine.

Boračke organizacije ogorčene! Pogotovo, kažu, time što su pripadnici Sipe prvo hapsili, a nakon toga danas pretresali objekte kako bi došli do dokaza.

Poručuju, ovaj postupak je nedopustiv i pozivaju Sipu da hitno prestane sa takvom praksom.

Vijest da su pripadnici Sipe nastavili pretrese, izazvala je ogorčenje Prijedorčana. Kažu, to je atak na srpski narod, jer samo njih hapse za ratne zločine. Sva tri naroda snose odgovornost za ratna dešavanja i moraju biti ravnopravno procesuirani.

Anketirani Prijedorčani revoltirani i kažu da je ovo vršenje genocida nad Srbima, da uhapšeni nisu krivi, da jenjto prevelika hajka na srpski narod...

U Tužilaštvu BiH kažu da su pretresi nastavljeni, jer pripadnici Sipe u utorak nisu mogli da završe sve aktivnosti. Međutim, u prijedorskim boračkim organizacijama u to sumnjaju.

- Da li to znači da se ljudi prvo uhapse, pa se tek onda prikupljaju dokazi. To je u najmanju ruku neozbiljno. Јa pozivam ovog momenta ljude iz SIPA-e da prestanu sa takvom praksom, kaže Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije Prijedor.

Kažu, zbog ovakvih postupaka, svi prijedorski borci žive u strahu.

-Voljela bih da se u Prijedoru formira Komisija sva tri naroda i da mi ovdje hronologijom događaja govorimo onako kako je bilo i da odgovara onaj ko je učinio zlodjela, kategorična je Zdravka Karlica, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

Prijedorski borci smatraju da zbog masovnih hapšenja i načina istrage, treba da reaguju nadležni organi vlasti.

Tvrde, ovo nije korak ka boljem suživotu, već prijetnja budućnosti, što mora biti zaustavljeno.

Kako saznajemo, Tužilaštvo će od Suda zatražiti pritvor za osmoricu uhapšenih.