latinica  ћирилица
17/12/2016 |  09:23 | Autor: RTRS

Čurkin: Moskva je spriječila da militanti zauzmu Damask

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin rekao je da je Rusija uključenjem u krizu u Siriji spriječila militante da preuzmu kontrolu nad Damaskom, smanjila njihovu vojnu i ekonomsku bazu i pomogla u vraćanju nekih teritorija koje su zauzeli džihadisti.

- Rusija i dalje pokušava da bude posrednik u dijalogu između sirijske Vlade i opozicije kako bi došli do konsenzusa i na diplomatski način rješili krizu. Uvjereni smo da nema alternative za paralelno obezbjeđenje prekida vatre, pristupa humanitarnoj pomoći i nastavku borbe protiv terorizma - rekao je Čurkin pred Savjetom bezbjednosti.

On je napomenuo da Moskva zastupa mirno rješenje dok poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Sirije.

- Velika humanitarna i medicinska pomoć dostavljana je sirijskom stanovništvu ugroženom zbog borbi. U proteklih nekoliko dana velika količina humanitarne pomoći isporučena je u Alep - naglasio je Čurkin.

Sastanak Savjeta bezbjednosti UN održan je na inicijativu Francuske i trebalo je da bude govora o procesu evakuacije više hiljada civila i pobunjenika iz istočnog dijela Alepa.

Ruska televijska stanica Raša tudej podsjeća, da je evakuacija prekinuta juče nakon što su militanti odbili da oslobode ratne zarobljenike iz redova vladinih snaga kao što je i bilo dogovoreno i pokušali su da iznesu teško naoružanje.

Izvor: Agencije