latinica  ћирилица
22/12/2016 |  11:56 ⇒ 17/03/2017 | 08:56 | Autor: RTRS

Film o srpskom stradanju "Djeca" premijerno u Hrvatskoj

Nakon prikazivanja u Evropskom parlamentu u Strazburu kao i niza međunarodnih nagrada i priznanja dokumentarni filma "Djeca" naći će se i pred publikom u Hrvatskoj.
Dokumentarni film Denisa Bojića "Djeca" - Foto: RTRS
Dokumentarni film Denisa Bojića "Djeca"Foto: RTRS

Film "Djeca" autora Denisa Bojića rađen u produkciji RTRS-a biće prikazan u bioskopskoj sali Kulturnog centra "Borovo" 23.12 sa početkom u 19 časova.

Zoran Kojić, generalni sekretar Srpskog narodnog foruma i glavni urednik info portala Srba u Hrvatskoj "Forum" kaže da srpska zajednica u Hrvatskoj nema često priliku da na ovakav način bude upoznata sa stradanjem svog naroda.

-Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma "Djeca" u Hrvatskoj, u Borovu od izuzetnog je značaja, prije svega za kulturu sjećanja našeg naroda iz ne tako davne prošlosti. Potresno, ali istinito svjedočanstvo sažeto u ovaj film ima za cilj da okupi predstavnike društvenog i političkog života; majke i očeve, te one koji će sve to i postajati kako bi lakše, na najkonkretniji način shvatili da mir zaista nema alternativu. Prepoznavši vrijednosti ovog filma, uložili smo dodatni napor da se projekcija održi baš u Borovu pa će u petak 23. decembra Bioskopska dvorana KC-a "Borovo" vidjeti ono na čemu mi kao srpska organizacija u Hrvatskoj insistiramo da se prikaže gdje god je to moguće, navodi Kojić.

Autor filma Denis Bojić ističe da je prikazivanje filma o srpskom stradanju u Hrvatskoj i to baš u Borovom Selu, nadomak Vukovara važan korak naprijed kada se, prije svega, govori o istini.

- Film "Djeca" ne svjedoči samo o stradanju srpskog naroda, on neumoljivim činjenicama podsjeća da svaki zločin ima svoje ime i prezime, te da će u tom kontekstu publika u Hrvatskoj moći da vidi podatke koji su u Hrvatskim medijima potpuno ignorisani.

Јedna od tih činjenica kaže da su regularne oružane snage Hrvatske na području Mrkonjić Grada izvršile jedan od najmonstruoznijih zločina na ovom prostorima, što je podatak koji srpska zajednica ne smije zaboraviti, a na koji se hrvatska zajednica mora podjećati, ističe Bojić.

Dokumentarni film "Djeca" predstavlja potresnu dramu koja na jedinstven način progovara o četiri preživjela roditelja, od ukupno 36 očeva i majki, koji su u otadžbinskom ratu izgubili po troje djece, koja su poginula kao pripadnici VRS. Ovaj film je svjedočanstvo jednog turobnog vremena koje je zadesilo sav srpski živalj na pragu dvadeset prvog vijeka.