latinica  ћирилица
28/12/2016 |  07:24 ⇒ 29/12/2016 | 08:19 | Autor: RTRS

Prijemi kod predsjednika Srpske povodom obilježavanja Dana Republike (VIDEO/FOTO)

Bez Republike Srpske nema slobode za srpski narod u BiH, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.
Prijem kod Dodika - Foto: RTRS
Prijem kod DodikaFoto: RTRS

Povodom Dana Republike, predsjednik Srpske organizovao je prijeme za predstavnike republičkih i zajedničkih institucija na nivou BiH, za penzionisane generale, Asocijaciju "Stvaraoci Republike Srpske", Udruženje vojnih penzionera Srpske u Oružanim snagama BiH, ali i za privrednike i predstavnike medija. 

Ono najbolje što Republika Srpska ima da ponudi, danas je kročilo u Palatu Republike, i ponosim se time. Ovim riječima predsjednik Milorad Dodik pozdravio je sve zaslužne za razvoj i predstavljanje Srpske, u godini na izmaku. Rekao je da će i dalje prioritet biti borba za Republiku Srpsku i slobodu njenih građana.

- Mnogi hoće da mi nemamo državu, upravo da ne bi bili slobodni. Na nedostatak ili neimanje države ide nesloboda i zato se moramo boriti za to i za priču koja se zove država. Republika Srpska je država, svidjelo se to nekome ili ne - poručio je predsjednik Srpske i dodao da je sloboda danas "isključivo vezana za državu koju formiramo i gradimo".

Predsjednik Srpske najavio je danas da će Republika Srpska 9. januara obilježiti svoj dan punim kapacitetom s ciljem da manifestuje snagu jedinstva, iako ima mnogo onih koji su to osporavali.

Dodik je rekao da narodu u Republici Srpskoj treba dozvoliti da proslavlja šta hoće, da voli ono što voli i misli da njemu pripada.

"Ne vrijeđamo nikoga time i pozivamo sve da se okupimo taj dan i da budemo jedinstveni", poručio je Dodik na prijemu u Palati Republike koji je organizovao za predstavnike javnih medija povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske.

On je napomenuo da je zadovoljan onim što je vlast u Republici Srpskoj uradila u veoma teškim globalnim okolnostima i uslovima gotovo permanentnog neprijateljstva prema Srpskoj.

"Srpska slavi svoj 25. rođendan, a ja vjerujem da će sljedećih 25 rođendana slaviti bolje i uspješnije. Plan je da 9. januar bude manifestacija naše ljubavi, jedinstva i volje", rekao je Dodik i čestitao građanima Dan Republike.

On je naveo da Republiku Srpsku očekuje mnogo izazova i u narednoj godini, ali da će Srpska iskazati još snažnije svoje zahtjeve za prava definisana Dejtonskim sporazumom, iako je on oskrnavljen od onih koji je trebalo da ga štite.

"Želim da najavim da će Srpska naredne godine osmisliti neke nove politike koje će biti usmjerene jačanju njenog kapaciteta, institucija i politike", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je njemu Republika Srpska iznad svega i da želi da bude što stabilnija i jača.

"Mislim da smo u ovim godinama uspjeli da očuvamo identitet Republike, njenu snagu i da je nismo izgubili za buduća vremena", poručio je predsjednik Srpske.

On je zahvalio novinarima i medijima koji su u teškim uslovima ostali hrabri i dostojni profesije, te ih ohrabrio da tako nastave, ističući da bez slobode javne riječi nema slobode društva.

Dodik je poželio novinarima da budu profesionalni, objektivni i češće u funkciji javnog interesa, kao i posla koji obavljaju.

Prijem medija kod Dodika

Godina na izmaku s bezbjednosnog aspekta, bila je na zadovoljavajućem nivou. Obilježili su je lokalni izbori, referendum, protesti, i sve je proteklo bez ijednog incidenta. Tako će biti i u 2017. obećava ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Budžetska 2016. godina realizovana je, baš kao što je i planirano. Plate i penzije isplaćivane su na vrijeme. Strani investitori su sve više zainteresovani za ulaganje u Srpsku, poručuju iz Vlade.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva, naveo je da najviše raduje da imamo veći izvoz nego u istom periodu prošle godine, kao i da je pokrivenost uvoza izvozom 65 odsto u korist Republike Srpske. Istakao je da je to bio i jedan od ciljeva koje je Vlada imala i koje je ispunila.

Povodom Dana Republike, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primio je i zaslužne predstavnike kulturnog života Republike Srpske.

Na prijemu kod predsjednika bio je i režiser filma "Djeca", rađenom u produkciji RTRS, Denis Bojić.

Vitomir Mitrić iz Istočnog Sarajeva takođe je prisustvovao prijemu. Mitrić je zaslužan za veoma uspješnu organizaciju Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" u proteklih 17 godina, kao i Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" u proteklih 10 godina te za doprinos decentralizaciji kulture i razvoju kulturnog života u Republici Srpskoj.

Јedna od prisutnih na prijemu  bila je i direktorka Јavne ustanove Centar za kulturu i obrazovanje Laktaši Slađana Čovičković. Zaslužna je za uspješnu organizaciju Internacionalnog festivala amaterskog teatra u proteklih 11 godina, ali i drugih kulturnih manifestacija, što doprinosi decentralizaciji kulture i razvoju bogatijeg kulturnog života u Republici Srpskoj.

Predsjednik Srpske rekao je da je ova godina bila puna izazova, ipak uspješna, jer su održane sve vitalne republičke funkcije i ojačana ekonomija. Upriličen je prijem i za privrednike. 

Predsjednik Republike primio je delegacije izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, predstavnike Srba u zajedničkim organima BiH, delegacije Ministarstva odbrane BiH, Akademije nauka i umjetnosti, predstavnike boraca, penzionera, sportiste, studente, kulturne i naučne radnike, te nacionalne manjine.