latinica  ћирилица
29/12/2016 |  19:02 ⇒ 30/12/2016 | 11:25 | Autor: RTRS

Kako je OBA proglasila Srbiju neprijateljskom zemljom? RTRS u posjedu tajnog dokumenta (VIDEO, FOTO)

Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH prema visokim funkcionerima Srbije provodi akciju "Ušće", koja između ostalog, podrazumijeva njihovo prisluškivanje i praćenje. U posjedu RTRS-a je nalog koji je izdala OBA, a koji se provodi već gotovo pola godine.
OBA naložila prisluškivanje - Foto: RTRS
OBA naložila prisluškivanjeFoto: RTRS

O svemu se oglasio i državni vrh Srbije. Znaju za akciju, a to što radi obavještajna služba u BiH smatraju neprofesionalnim. Ko je izdao nalog i ko je u svemu učestvovao, moglo bi se saznati tek kad nadležni za rad te agencije, dobro pretresu dokument koji je procurio u javnost. 

OBA je naložila da se provede obavještajni prodor prema Srbiji, i to, kako u dokumentu navode, zbog saznanja da je Srbija to isto radila prema BiH. Na terenu se koriste metode prisluškivanja, praćenja i druge obavještajno-bezbjednosne mjere, a sudeći prema datumu izdavanja dokumenta, na tome se radi već pola godine.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da saznanja operativno bezbjednosne prirode ne želi da iznosi u javnosti.

- Morate da imate u vidu da Srbija nije obaveštajno slabija od bilo koga u regionu, ističe Vučić.

Iz bezbjednosnog sektora Srbije potvrđuju da znaju za te aktivnosti i da će preduzeti sve da zaštite državne funkcionere. O svemu se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

- Dobili smo određene informacije iz bezbjednosnih službi da je bilo takvih pokušaja i da su vjerovatno na teritoriji BiH neki od naših funkcionera bili pod mjerama nadzora. To naravno ne govori u prilog dobroj saradnji, ističe Stefanović.

Tajni dokument

Najviši funkcioneri Srpske i srpski predstavnici u institucijama BiH, prije devet dana obaviješteni su iz Narodne skupštine da se OBA prema Srbiji ponaša kao prema neprijateljskoj zemlji. Takođe, u upozorenju koje su dobili navodi se da OBA nije navela nijedan dokument koji bi potvrdio da je Srbija prema BiH provodila “ofanzivni obavještajni nastup”, kako stoji u nalogu OBA-e. Komisija za nadzor nad radom te Agencije, sastaće se čim dolazak potvrde svi njeni članovi, kaže predsjedavajući, Nikola Špirić.

- Taj dokument kad sam dobio sam proslijedio Komisiji i svi članovi će se upoznati s tim dokumentom i utvrditi da li postoji autentičnost, sadržaj dokumenta, a s obzirom da se radi o povjerljivim stvarima, mislim da javnost treba da dobije pravovremenu informaciju kada mi kroz taj dokument u Komisiji prođemo, napominje Špirić.

U Savjetu ministara o tome još nisu raspravljali. Treba utvrditi da li je dokument koji se u medijima pojavio falsifikat ili je riječ o stvarnoj akciji OBE, kaže kopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Mladen Bosić.

- Mogu samo reći da bilo kakve agresivne aktivnosti obavještajnog ili bilo obavještajnog ili bilo kojeg drugog karaktera prema Srbiji, po meni su nezamislive jer to nije neprijateljska zemlja, naglasio je Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH.

Tajni dokument

U Parlamentu Srpske, odmah su se sastali o ovom pitanju. Ipak, u Odboru za bezbjednost, kažu da očekuju da se o svemu izjasni Komisija na nivou BiH. I u MUP-u Srpske su o svemu ovome obaviješteni, ali potvrđuju da nemaju nadležnosti.

- Nije naša nadležnost da se bavimo radom OBA, zato ne možemo komentarisati, poručio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Iz bezbjednosnih službi Srbije, za medije su rekli i to da je ponašanje BiH neprofesionalno, ali i apsurdno jer u svemu, kako se naodi, učestvuju i pojedini Srbi, koji su vrlo posvećeni obavljanju ovih neprofesionalnih zadataka, baziranih na političkim i nacionalnim motivima.