latinica  ћирилица
30/12/2016 |  17:56 ⇒ 21:37 | Autor: RTRS

Širom Evrope pojačana bezbjednost

Evropske prestonice pojačale su danas mjere bezbjednosti pred proslavu Nove godine, postavljanjem betonskih barijera u centrima gradova i povećavajući broj policajaca na ulicama nakon napada u Berlinu na katolički Božić u kojem je ubijeno 12 ljudi.
Njemačka policija (Foto: epa/Ingo Wagner) -
Njemačka policija (Foto: epa/Ingo Wagner)

Policija u Berlinu je zatvorila trg ispred Brandenburške kapije i rasporediće još 1.700 policajaca, najviše duž pojasa za proslavu ograđenog betonskim preprekama i oklopnim vozilima.

U Frankfurtu se za bezbjednost brine 600 policajaca, duplo više nego 2015.

U Milanu su oko glavnog trga razmješteni policajci koji provjeravaju prolaznike, a kamionima je zabranjen pristup središtima Rima i Napulja. Kod turističkih atrakcija povećan je broj naoružanih policajaca i vojnika.

U Madridu će biti raspoređeno dodatnih 1.600 policajaca tokom novogodišnjeg vikenda. Drugu godinu zaredom, pristup centralnom Trgu Puerta del Sol na kojem se tradicionalno organizuje doček biće ograničen na 25.000 ljudi i obezbijeđen  barikadama.

U Briselu koji su već potresli teroristički napadi, gradske vlasti ipak nisu odustale od novogodišnjeg vatrometa.

U Parizu koji je, takođe, preživio tragičan napad prošle godine, vlasti su uputile na ulice teško naoružane vojnike. Za sutra uveče priprema se veliki vatromet na Јelisejskim poljima na kojem se očekuje 600.000 ljudi. 

Širom Francuske u pripravnosti će biti više od 90.000 policajaca i na hiljade vojnika.

U Beču je policija podijelila ženama više od hiljadu džepnih alarma, uz objašnjenje da za sada nema dokaza da bi se moglo nešto dogoditi, ali ne želi ništa da prepusti slučaju.

Izvor: Agencije