latinica  ћирилица
03/01/2017 |  13:40 ⇒ 04/01/2017 | 10:29 | Autor: RTRS

Stevandić: Neko mora odgovarati zbog prisluškivanja zvaničnika Srbije (FOTO/VIDEO)

Neko će morati da odgovara zbog afere Ušće. Poruka je potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića. Nakon što smo prošle sedmice objavili nalog OBE o prisluškivanju funkcionera Srbije, i Stevandić je otkrio da ima ista saznanja, o kojima je obavijestio politički vrh Srpske.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Potrebno je, kaže, da se utvrdi da li je riječ o zloupotrebi, i da se sankcioniše i spriječi eskalacija negativnih odnosa sa Srbijom ili nekim drugim državama, sa nesagledivim unutrašnjim posljedicama.

Stevandić je rekao da je ovaj dokument u njegov kabinet stigao 16. decembra, a da ga je on otvorio i pročitao 19. Nakon toga, odmah ga je, kaže, proslijedio najvišim zvaničnicima RS – predsjedniku, premijerki, ministru unutrašnjih poslova, predsjedniku NS i predsjedniku skupštinskog Odbora za bezbjednost, ali i srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama – Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Upozoren je, kaže, da se u BiH već duže vrijeme kreiraju neprijateljski stav i postupanje prema Srbiji i Republici Srpskoj u tretmanu izabranih predstavnika vlasti, ali i saradnji u privrednom, kulturnom i političkom smislu i da je pod operativnom obradom svaki funkcioner, privrednik ili političar iz Srbije i Republike Srpske.

Stevandić je rekao da je sadržaj dokumenta, koji je primio pod oznakom tajno, vrlo zabrinjavajući, ali da reagovanja koja su uslijedila, posebno od predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama, nisu bila adekvatna.

- Izađe gospodin Bosić i kaže vidjećemo da li je taj dokument tačan. A on saziva organ koji je izabrao i OBU i OSU i SIPU. Ko će provjeriti, hoćete li vi novinari? Ili g. Crnadak kaže – nije to dobra poruka. Staviš na dnevni red Savjeta ministara dokument i vidiš ko je odgovoran, ističe Stevandić.

Regaovao je jedino Odbor za bezbjednost Narodne skupštine RS, koji je tim povodom održao sjednicu. Stevandić smatra da se dokument mora analizirati i na sjednicama Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, ali i da neko iz OBE treba da snosi odgovornost: "Treba na dnevnom redu da budu smjene u OBI. Te službe treba da se bave zaštitom građana i privatnosti, a ne izazivanjem sukoba i pravljenjem neprijatelja. Pogotovo ne političkom zloupotrebom, što je ovdje apsolutno jasno."

 

Da su, u ovom slučaju, zakazali srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, smatra i analitičar Dragomir Anđelković, istakavši da su srpski kadrovi bili čak i umiješani u ovu aferu.

- Ako je neko na čelu bezbjednosnih struktura BiH, a one djeluju protiv Srbije, samim tim on je odgovoran. Nemoguće je da čovjek koji predvodi bezbjednosni sektor, odnosno ministar, ne zna šta se radi ispod njega. A ako stvarno ne zna, onda je vrijeme da podnese ostavku, navodi Anđelković.

Dok Anđelković tvrdi da Mektić pokušava da svađa Beograd i Banjaluku, DŽevad Galijašević kaže da je informacija o prisluškivanju potekla upravo od njega i direktora SIPE Perice Stanića. Ističe - jasno je da ovdje nije riječ samo o prisluškivanju, već o obavještajnom prodoru, čiji je krajnji cilj, ustvari, rušenje RS i to slabljenjem Srbije u procesima pomoći i zaštite Srpske: "To nam govori da OBA konstantno izvodi antiustavne operacije, koje podrazumijevaju slabljenje Vlade RS, kompromitovanjem određenih lica, izmišljanjem finansijskih i raznih drugih afera."

Dokument (Foto: RTRS)

U prilog tome idu i brojni slučajevi nelegalnog prisluškivanja iz proteklog perioda, dodaje Galijašević, čiji je cilj bio isključivo kompromitovanje najviših funkcionera Srpske. Paradokslano je, ističe, da se, zbog ovakvih akcija, OBA ne bavi onim što jeste njen posao – nadzorom i kontrolom terorističkih organizacija, koje su trenutno najveća prijetnja po bezbjednost BiH.