latinica  ћирилица
03/01/2017 |  16:48 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

Gradiška: Zatvoren 19. literarni konkurs "Istina o Srbima" (VIDEO)

Dodjelom priznanja najuspješnijim autorima i promocijom Zbornika najboljih proznih i poetskih radova u Gradišci je zatvoren 19. literarni konkurs "Istina o Srbima".
Gradiška:"Istina o Srbima" - Foto: RTRS
Gradiška:"Istina o Srbima"Foto: RTRS

Organizator konkursa Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" predstavilo je i 18. broj časopisa za društvena pitanja "Gradiški zbornik".

Prema ocjeni stručnog žirija ove godine njabolji rad na temu "Istina o Srbima" napisao je Vasilije Karan koji se književnim radom bavi 60 godina.

- Sam naslov govori o tome koliko je to srpska stvar i koliko tu ima istorije, koliko tragike srpskog čovjeka. Јa se često javljam na ovaj konkurs i ovo mi je treća put da primam prvu nagradu, kaže Karan.

Ove godine na konkurs je pristiglo 55 radova koji govore o stradanju i junačkoj borbi srpskog naroda u očuvanju slobode i kulturnog naslijeđa.

- Tražilo se da dijelo svojim pojimanjem naslova teme Istina o Srbima pokaže tu istinu na način koji nije svakodnevni nego je poetski i stilski jedionstven u svom izrazu, navela je predsjednica žirija Radana Vila Stanišljević.

- Na nama je takođe, kao malom narodu, da kroz kulturu i kroz ostale vrijednosti baštinimo to i da na evropskoj mapi povratimo dostojanstvo. Ne malim, nego zaboravnim narodima prijeti da postanu šljaka u toj svjetskoj kulturnoj utrci, rekao je Mirko Milisavić, iz SPIKD "Prosvjeta", Gradiška.

U 18. časopisu za društvena pitanja "Gradiški zbornik" nalaze se članci iz nauke, kulture, sporta i književnosti o najznačajnim događajima u protekloj godini u opštini Gradiška i njenom okruženju.