latinica  ћирилица
05/01/2017 |  08:17 ⇒ 16:04 | Autor: RTRS

Putevi prohodni, snijeg usporava saobraćaj (FOTO)

Na području opštine Novi Grad noćas je pao novi snijeg čija visina sada iznosi devet centimetara, a prema podacima lokalnog Centra za obavještavanje, zastoja u saobraćaju nema.
Snijeg na putevima - Foto: RTRS
Snijeg na putevimaFoto: RTRS

Zimske službe "Prijedorputeva" i Komunalnog preduzeća "Komus" već treći dan su angažovane na čišćenju lokalnih kategorisanih puteva i gradskih ulica.

Mehanizacija "Prijedorputeva" sinoć je ponovo obavila posipanje magistralnih i regionalnih puteva.

Novi Grad (Foto: SRNA)

Tehnički rukovodilac u "Komusu" Dragan Raljić kaže da je danas, zbog najavljenog zahlađenja, počelo posipanje puteva i ulica solju.

Svi magistralni i regionalni putevi na području Sarajevsko-romanijske regije prohodni su, a vozila saobraćaju bez zastoja, rekao je tehnički direktor "Romanijaputeva" Dragan Buloščić.

"Svi putevi su uglavnom prohodni i svi raspoloživi kapaciteti su angažovani za čišćenje. Naravno, ima zaostalog snijega koji i dalje pada", kaže Buloščić. On je podsjetio na zakonsku obavezu da vozači imaju zimsku opremu.

Svi magistralni i regionalni putevi na području regije Birač su prohodni, ali vozila otežano saobraćaju zbog snijega, posebno na prevojima Han pogled i Crni vrh, te na dionici puta Šekovići-Kaštelj, saopšteno je danas iz Preduzeća "Zvornikputevi".

Na prevoju Han pogled visina snijega iznosi 23 centimetra, na Crnom vrhu 10, a na Kaštelju 15 centimetara.

Na ostalim putnim pravcima birčanske regije ima ugaženog snijega, pa se vozačima skreće pažnja na opreznu i uslovima puta prilagođenu vožnju.

Sve ekipe "Zvornikputeva" su na terenu i čiste snijeg i posipaju abrazivni materijal.

Na području koje pokrivaju "Zvornikputevi" i dalje pada slab snijeg, ali nema zastoja u saobraćaju, dok su na nekim dionicama mogući odroni.

Zvornik (Foto: SRNA)

Iz "Zvornikputeva" podsjećaju vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, te ih upozoravaju na opreznu vožnju u usjecima, zasjecima i na mjestima gdje su mogući odroni.

Punktovi "Zvornikputeva" za održavanje magistralnih i regionalnih puteva u zimskim uslovima nalaze se na prevoju Han pogled, Karakaju i Bratuncu.

Snijeg jačeg inteziteta od jutros pada i na području Trebinja, što je prouzrokovalo usporeniji saobraćaj, ali većih problema nema, zahvaljujući ekipama preduzeća "Hercegovinaputevi".
Rukovodilac Službe zaštite puteva u ovom preduzeću Ljubiša Madžar rekao je da je saobraćaj otežan zbog snijega koji pada na području cijele Hercegovine, ali da su svi magistralni i regionalni putevi u njihovoj nadležnosti prohodni.

"Probleme prave jedino šleperi koji ne posjeduju zimsku opremu, zbog čega se popriječe na putu pa onemogućavaju prolaz vozilima i našim mašinama", kaže Madžar i dodaje da je jutros iz tog raloga zastoj bio u mjestu Miljanovići na ulazu u Ljubinje iz pravca Trebinja.

On je dodao da su o ovom problemu upoznate sve policijske stanice u Hercegovini, kako bi njihove patrole upozoravale vozače teretnih kamiona da bez lanaca ne kreću na puteve prekrivene snijegom.

Madžar napominje da je visina snijega na graničnim prelazima prema Crnoj Gori Klobuk, Sitnica i Deleuši oko 20 centimetara, a na prevoju Čemerno četdresetak.

Trebinjski "Hercegovinaputevi" deponovali su na punktovima u Gacku i Trebinju oko 1.000 tona soli za posipanje, a na terenu se nalazi 15 mašina.

 Snijeg koji je nekoliko časova padao na području opštine Ugljevik prouzrokovao je nanose u rubnim dijelovima opštine čija je visina do 25 centimetara, saopšteno je iz opštinske Službe za odnose sa javnošću.
Ovi nanosi dostižu visinu do 25 centimetara u Gornjoj Krćini, Donjoj Krćini, Mezgraji i dijelu naselja Tutnjevac.

U toku je njihovo čišćenje, a svi lokalni putevi su prohodni.

Ugljevik (Foto: SRNA)

Na području opštine Ugljevik vodosnabdijevanje i napajanje električnom energijom je uredno. Nadležne opštinske službe ističu da su građani i pravna lica obavezni da očiste snijeg ispred kuća i poslovnih objekata.

Danas se u Srpskoj očekuje pretežno oblačno sa snijegom češćim u centralnim i istočnim krajevima, na ugu sa kišom. Tokom dana na sjeveru i jugu prestanak padavina.

U petak će biti pretežno oblačno i ledeni dan sa snijegom češćim u centralnim i istočnim krajevima, na sjeveru i jugu suvo. Za dane vikenda još hladnije vrijeme i ledeni dani pa će temperatura u pojedinim višim predjelima na istoku i planinama spustiti se i do -25 stepeni. Uglavnom će biti suvo uz promjenljivu oblačnost, a na istoku ponegdje može provijavati slab snijeg.

Vozačima se posebno skreće pažnja na putne pravce Ljubinje-Trebinje, na sve pravce koji vode od Trebinja ka graničnim prelazima sa Crnom Gorom, Tjentište, prevoj Čemerno, područje Gacka, gdje vjetar dodatno stvara snježne nanose.

Izvor: SRNA