X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
05/01/2017 |  08:51 | Izvor: RTRS

Huaksi: Najbogatije selo u Kini iz kojeg je zabranjeno otići (VIDEO)

Neboder od 72 sprata, helikopter taksi, tematski park i redovi luksuznih vila - ekstravagantnije selo od Huaksija smještenog u kineskoj provinciji Јiangsu sigurno ne postoji. Visok životni standard odvaja ovo mjesto od ostatka Kine, međutim, nejasan je način na koji je bogatstvo stečeno i kako se troši.
Huaksi, najbogatije selo u Kini (Foto: EPA) -
Huaksi, najbogatije selo u Kini (Foto: EPA)

Huaksi se nalazi u provinciji Јiangs, a na ulazu u selo postavljen je znak na kojem piše "Prvo selo pod nebom". Poznato je po obilnim poljoprivrednim resursima i prekrasnim krajolicima.

Prije trideset godina Huaksi je bilo siromašno i zapušteno poput mnogih drugih kineskih sela, a u njemu je živjelo oko 600 stanovnika.

Vu Renabo, nekadašnji sekretar Komunističke partije, napravio je plan obogaćivanja i osnovao preko 12 firmi i za pola vijeka je siromašno selo pretvorio u bogatu regiju.

Huaksi danas ima oko 2.000 registrovanih stanovnika. Svi žive u identičnim vilama i imaju više od 143.000 dolara u banci.

Mediji su interesovanje za ovo selo pokazali 2003. godine kada je objavljeno da je godišnji ekonomski prihod Huaksija 14.4 milijarde dolara. Godinu dana kasnije Huaksi je objavio da je prosječna godišnja plata njegovih stanovnika 17.717 dolara što je 40 puta više nego prosječni prihod u drugim kineskim pokrajinama.

Da bi pokazao svoju ekonomsku moć grad je 2011. godine izgradio neboder Hangig vrijedan 430 miliona dolara. Zgrada je visoka 328 metara.

Selo ima i transportno preduzeće, a za prevoz svojih stanovnika koristi helikopter. Operater vazduhoplovne kompanije Tongyong rekao je da svi stanovnici ovog sela u okolnim gradovima mogu biti za manje od 10 minuta.

Grad je takođe napravio tematski park u kojem se nalaze replike impresivnih spomenika poput Kineskog zida.

Svaki od 2.000. stanovnika ovog sela ima više od 143.000 dolara u banci, a svaka porodica dobije automobil i vilu kada se doseli u Huaxi.

Ipak, neki govore kako život u ovom selu i nije tako bajan kao što izgleda. Stanovnici Huaksija moraju raditi sedam dana u sedmici, najčešće u industrijskom sektoru. Stanovnicima je zabranjeno komunicirati s medijima i ne mogu napustiti selo, jer ako to urade gube svo bogatstvo.

Kockanje i droga u Huaksiju su strogo zabranjeni, a klubovi i barovi ne postoje.

Izvor: Kliks