latinica  ћирилица
09/01/2017 |  16:45 ⇒ 16:46 | Autor: RTRS

Vanredno stanje u 11 opština na jugu Srbije

Na jugu Srbije je situacija veoma, veoma teška, rekao je za Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije.
Pešterska visoravan - zavejani u snijegu  (Foto:bportal.ba) -
Pešterska visoravan - zavejani u snijegu (Foto:bportal.ba)

- Vanredna situacija je proglašena na teritoriji 11 opština, posljednje dvije su Vladičin Han i Trgovište, a situacija je takva da smo u toku vikenda dobijali zahtjeve za pomoć, uglavnom u gorivu, a razmatra se da se uputi pomoć. Intervencije i evakuacije traju danonoćno, do sada je više od 120 lica evakuisano - rekao je Marić.

Prema njegovim riječima, doprema se medicinska pomoć, hrana i lijekovi, a za sada je situacija u opštinama na jugu zemlje veoma teška.

- Teško je na jugu Srbije, u Sjenici, Tutinu i na Pešterskoj visoravni uobičajeno zbog velikih snježnih nanosa. Pokušaćemo da doturimo još vozila i mehanizacije da bismo pomogli građanima i to će se nastaviti do četvrtka - istakao je Marić.

Opštine Crna Trava i Trgovište su proglasile vanrednu situaciju, a to je prethodno urađeno i u Aleksincu, Blacu, Sjenici, Medveđi, Vlasotincu, Vladičinom Hanu, Novoj Varoši, Tutinu i Vranju.

Trenutno pada slab snijeg što stvara dodatne probleme u opštinama u kojima je uvedena vanredna situacija. S izuzetkom grada Vranja, riječ je o malim i siromašnim opštinama koje imaju male kapacitete za čišćenje puteva i u tome im pomažu republička javna preduzeća, vojska i pripadnici Sektora za vanredne situacije.

Niske temperature očekuju se i u naredna dva do tri dana, što predstavlja dodatni problem, kao stvaranje dodatnog leda na rijekama.

Izvor: Agencije